ROME - Zware stormen met hevige stortregens hebben woensdag in verschillende delen van Italië fikse schade aangericht. De autoriteiten van de provincie Toscane stelden donderdag dat het eiland Elba moet worden uitgeroepen tot rampgebied.

Op Elba moesten volgens een officiële mededeling zo'n 1200 toeristen worden geëvacueerd. Ongeveer zevenhonderd campinggasten, voornamelijk Duitsers en Oost-Europeanen, zijn ondergebracht in hotels, pensions en scholen. Vierhonderd anderen hebben geprobeerd met de pont het eiland te verlaten. Woensdagavond werd in het zuidwestelijke deel van het eiland een zestigjarige man dood gevonden. Hij was gestorven aan een hartinfarct tijdens het hozen. Een zwangere vrouw met weeën is door de brandweer met een graafmachine gered en is naar het ziekenhuis vervoerd.

In Piemonte was na een vijftig minuten durende hagelstorm een groot deel van de wijnproductie vernield. Volgens een krant in Milaan veranderden 400 hectares druivenplanten in een 'slagveld'. De schade wordt geschat op 12 miljoen euro.

Hevige wolkbreuken hebben in Napels gerechtsgebouwen onder water gezet. Het water kwam door het dak naar binnen. Op de bovenste zes verdiepingen raakten allerlei documenten verweekt.

Luchtreizigers naar de hoofdstad Rome moesten 's avonds voordat zij konden landen een half uur wachten, omdat het vliegveld tijdelijk was gesloten.

Verder hebben in de buurt van de zuidelijke stad Potenza verscheidene vrachtwagenchauffeurs de nacht van woensdag op donderdag in hun kabine moeten doorbrengen, nadat watermassa's de weg hadden versperd.