Elke dag wordt volop gereageerd op NUjij, ons reactieplatform waarop lezers inhoudelijk over het nieuws kunnen discussiëren. In deze wekelijkse rubriek zetten we een selectie van de beste reacties op een rij.

Verduurzaming prijzig voor huiseigenaren

Huiseigenaren verwachten gemiddeld 22.000 euro uit te geven voor het energielabel A, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO. 97 procent van de ondervraagden voelt een drempel om hun woning te verduurzamen, wat onder andere te wijten is aan onduidelijkheid over het klimaatakkoord.

Huiseigenaar Moridin zegt duidelijk wat er nog allemaal vanuit de gemeenten en overheid moet gebeuren, voordat huizenbezitters mee willen werken.

“Ik wil best verduurzamen, graag zelfs, maar er is nog zoveel onduidelijk en het gaat om grote bedragen. Bij mijn wijk is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of we op restwarmte gaan draaien of toch niet. Ook zijn er allerlei subsidies in omloop. Maar die zijn niet voor één project, maar voor minimaal twee (dus kosten). Sommige aanpassingen vallen er wel onder en andere niet. Iedere woonsituatie is uniek, dus kom je met standaardberekeningen online niet verder. Er is naar mijn idee behoefte aan een plan op maat voor ieder huis. Zet dat eerst eens op vanuit de gemeenten. Eerst duidelijkheid en dan weet ik zeker dat veel mensen iets willen doen.”
Moridin

Nederland in de ban van boeren

Een nieuwe reeks boerenprotesten begon afgelopen maandag, toen een aantal boze boeren met een trekker de deur van het provinciehuis in Groningen forceerde. Zij eisten dat de provincie de stikstofmaatregelen zou terugdraaien. Ook reed een boer op een tractor in op een politiepaard en werden hekken bij bouwwerkzaamheden omver gereden.

De sfeer sloeg snel om en op NUjij konden de boeren na deze incidenten niet meer op veel sympathie rekenen. Lezer Pietje_Precies, die zelf van het boerenland komt, laat zijn mening stellig horen.

“Ik kom van het boerenland, ik woon op een boerderij en heel veel van mijn vrienden zijn boeren. Maar hier kan ik niet achter staan. Sorry boeren, mijn sympathie zijn jullie kwijt. Met geweld een beslissing af willen dwingen, die weer van invloed is op bijvoorbeeld sociale woningbouw, dat gaat niet. Ga om de tafel zitten en praat! En inrijden met de tractor op een politiepaard is natuurlijk al helemaal not done!”
Pietje_Precies

Woensdag was het de dag van het officiële boerenprotest: de boeren gingen met hun tractors massaal de snelwegen op richting De Bilt en Den Haag. De meerderheid van de lezers kon zich niet vinden in deze manier van demonstreren, maar lezer O_Jorrit steekt de boeren toch een hart onder de riem.

“Alle lof voor de boeren voor wat ze hebben gedaan en waar ze voor staan. Blijf van onze boeren af en ga desnoods bij boeren langs om te zien wat ze daadwerkelijk doen. Iedere welwillende boer wil een ieder van ons graag uitleggen hoe hun omgeving eruitziet en hoe dit allemaal tot stand is gekomen. De boeren zijn al te vaak aan de keukentafel gaan zitten met de hoge heren die het zogenaamd beter weten dan al diegenen die het dichtst bij de natuur hebben gespeeld, wonen, werken en sterven. Laten wij, de binnenstadslui, nu eens onze hand reiken naar onze boeren. Zelf hebben de hoge heren nog nooit iets met het boerenleven te maken gehad en toch weten zij het beter? Want het zijn niet zij die de boel vervuilen maar het zijn wij die afdwalen van de werkelijkheid. Dus laten wij ons maar eens beter verdiepen in onze boeren.”
O_Jorrit

Ook het ziekenhuispersoneel gaat (weer) staken

Naast de boeren heeft ook het ziekenhuispersoneel aangekondigd om (opnieuw) te gaan staken. Na de huidige estafettestaking waarbij ziekenhuizen bij toerbeurt het werk stilleggen, volgt op 20 november een landelijke actie in de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden.

Op NUjij lieten werknemers in de zorg hun licht schijnen op de situatie. Lezer Gijsmans bekeek de zaak vanuit een ander perspectief, namelijk als patiënt.

“Voor mezelf helaas het laatste jaar veel in het ziekenhuis geweest en gelegen. Ik kan niet echt oordelen over de salarissen, heb daar niet genoeg inzicht in. Wat ik wel gemerkt heb, is dat de werkdruk niet normaal is voor de mensen met de 'handen aan het bed'. Natuurlijk zijn er ook andere beroepen met een hoge werkdruk. Maar de mensen met de handen aan het bed werken voor en met mensen die op hun kwetsbaarst zijn. Mensen die net slecht nieuws hebben gehad. Of een zware behandeling moeten hebben. De verpleging moet dan werkelijk kiezen tussen die mensen steunen of al hun andere taken. Voor andere patiënten. En wij patiënten willen heel veel zaken tegenwoordig metéén geregeld hebben. Geen geduld. Die combinatie van de factoren die ik noem, maakt het een zwaar beroep. Nog eens versterkt door een tekort aan personeel, dus ook nog regelmatig op het laatste moment weer extra werken. Er moet e.e.a. veranderen in de zorg. Van mij mogen ze staken.”
Gijsmans

De beste NUjij-reacties worden geselecteerd op basis van het aantal mensen dat op de 'respect'-knop klikt en inhoudelijke onderbouwing. De reacties worden niet geselecteerd op politieke kleur - we proberen echter wel een gebalanceerde selectie te maken.