Supporters van Eredivisie-clubs krijgen meer inzicht in de beslissingen van de videoscheidsrechter. Vanaf komend weekend start de KNVB met VAR-communicatie in de stadions.

Op videoschermen in de stadions zal bij ingrepen van de videoscheidsrechter te zien zijn wat de reden is dat het spel wordt stilgelegd, maakte de voetbalbond dinsdag bekend.

Tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV werd al met succes een proef uitgevoerd om de beslissingen van de videoscheidsrechter duidelijker te maken voor het publiek in het stadion en de televisiekijkers.

In overleg met de KNVB en de Eredivisie CV hebben de clubs afgesproken om ook in de competitie van deze mogelijkheid gebruik te maken. Dat zal komend weekend al gebeuren.

Op het moment dat de VAR contact zoekt met de scheidsrechter over een mogelijke herziening van een beslissing, wordt dat bericht rechtstreeks op de videoschermen in het stadion gepubliceerd. Dan wordt ook direct duidelijk om welke situatie het gaat.

Alleen fans van FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk moeten nog geduld hebben. Omdat de stadions van die clubs niet over geschikte videoschermen beschikken, kan daar voorlopig geen gebruik gemaakt worden van het tonen van de VAR-communicatie.

KNVB geeft gehoor aan wens van publiek

De VAR werd vorig seizoen officieel geïntroduceerd in de Eredivisie. Als een van de verbeterpunten kwam naar voren dat het publiek beter geïnformeerd wilde worden over de situaties waarin de videoscheidsrechter actie ondernam.

"Te vaak wisten toeschouwers niet precies waarom de VAR ingreep", meldt de KNVB in een persbericht. "Een manier om meer duidelijkheid te verschaffen is de vermelding op de videoschermen in de stadions."

Nederland geldt in het internationale voetbal als een pionier als het om het gebruik van de VAR gaat. Vorig seizoen konden in 306 wedstrijden 87 foute beslissingen worden teruggedraaid.