Elke dag wordt volop gereageerd op NUjij, ons reactieplatform waarop lezers inhoudelijk over het nieuws kunnen discussiëren. In deze wekelijkse rubriek zetten we een selectie van de beste reacties op een rij.

Hbo-opleiding verpleegkunde nog nooit zo populair

Bijna achthonderd meer studenten hebben zich in het studiejaar 2019-2020 ingeschreven voor de hbo-opleiding verpleegkunde. Vanaf dit jaar is namelijk de numerus fixus voor deze opleiding afgeschaft. De Vereniging Hogescholen vindt dit goed nieuws voor ziekenhuizen.

Ondanks dat dit goed zou zijn voor ziekenhuizen, plaatsen studenten en docenten van de opleiding hier toch vraagtekens bij. Karin_dus laat op NUjij weten dat deze toevloed ook een negatieve impact heeft op de opleiding.

“Ik werk op de opleiding verpleegkunde. Wij hebben dit jaar 2 keer zoveel eerstejaars studenten. Numeriek fixus moest eraf. In 1 keer. Omdat er zo'n tekort is aan verpleegkundigen. Maar we kunnen nu wachten op het bericht in het nieuws volgend jaar dat er te weinig stageplaatsen zijn en het bericht over drie jaar dat de opleiding onder de maat is. We hebben in sneltreinvaart bijna 30 (!) nieuwe docenten moeten aannemen, echt niet allemaal met onderwijservaring. De druk is enorm om deze studenten nu goed onderwijs te gaan bieden maar dat is, naar mijn idee, bijna onmogelijk door de enorme schaalvergroting in 1 keer. Om nog maar niet te spreken over het tekort aan stageplaatsen waar we in vast gaan lopen als deze studenten verder in de opleiding zijn. Het worden spannende jaren waarin iedereen (werkveld, onderwijs, overheid) alle zeilen moet bijzetten om het tekort terug te dringen maar ook verpleegkundigen af te leveren die goed opgeleid zijn.”
karin_dus

Klimaatactivisten blokkeren weg bij Rijksmuseum

Maandagochtend blokkeerden klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion de weg bij het Rijksmuseum waar ze zo'n vijftig tenten hadden opgebouwd. Later op de dag werden negentig demonstranten opgepakt door de politie.

Extinction Rebellion vraagt de politiek om eerlijk te zijn over klimaatproblemen. Dit doen ze door onder meer geweldloos actie te voeren. Lezer Anneb vraagt om meer begrip voor de actievoerders.

“Ik lees veel weerstand tegen zo'n actie. Verplaats je in de mensen die dit doen. Ze denken: er moet "iets" gebeuren, want niemand doet wat. Je kunt dan luisteren naar de gemeente en je actie in het Amsterdamse bos uitvoeren, maar dan merkt niemand iets en komt het niet in de pers. Nu is er een weg geblokkeerd. Als ik na mijn werk ga, dan is de weg elke dag wel op 3 plaatsen door wegwerkzaamheden geblokkeerd, dus zo erg is dat ook weer niet. Misschien tijd om weer eens na te denken. Blijven we gewoon kolen, gas en olie verstoken en de gassen in de atmosfeer blazen? Of doen we alternatieven zoals bomen groeien (die toch ook weer een keer dood gaan en dan alsnog vergassen) of duurzame energie, waterstof-economie en (thorium-) centrales bouwen? Voorlopig zitten we alleen nog maar te klagen dat het misschien wat kost. Het gaat straks veel meer kosten als er nu niets wordt gedaan. Demonstreren zou tot nadenken moeten zetten, klagen over overlast zullen onze kleinkinderen ook doen over ons.”
Anneb

Vlees met listeria in de schappen

Maandag kwam ook naar buiten dat met listeria besmette vleeswaren in de schappen van onder meer Jumbo terecht zijn gekomen. De vleeswaren waren afkomstig van leveranciersbedrijf Offerman, waar in de afgelopen maanden al extra inspecties plaatsvonden.

Veel lezers vroegen zich af hoe dit zo ver heeft kunnen komen. Reaguurder Itsmeagain brengt wat meer nuance in de discussie door te laten zien dat vlees nooit 100 procent veilig kan zijn.

“Een 100% controle is gewoon onmogelijk. Want dan zou alle vleeswaren allemaal volledig getest moeten worden. En er dus niks meer overblijven om uit te leveren, want alles is gebruikt voor de testen. Dus bedrijven en toezichthouders kunnen alleen steekproeven doen en dat is nooit volledig veilig. Daarom zullen er altijd terugroepacties en slachtoffers vallen. Hoe triest ook. Het moet natuurlijk wel zo zijn, dat de steekproeven goed en volgens afspraak en procedures worden uitgevoerd. En niet een gevalletje slager keurt zijn eigen vlees. Dat deze slachtoffers in een periode van 2 jaar vallen en herleid kunnen worden naar 1 specifieke fabriek geeft m.i. wel aan dat er iets niet helemaal goed is gegaan daar. Of juist helemaal niet goed.”
Itsmeagain

De beste NUjij-reacties worden geselecteerd op basis van het aantal mensen dat op de 'respect'-knop klikt en inhoudelijke onderbouwing. De reacties worden niet geselecteerd op politieke kleur - we proberen echter wel een gebalanceerde selectie te maken.