BASTIA/MARSEILLE - De veerbootmaatschappij Corsica Ferries heeft woensdagavond besloten zijn vaarten op Corsica om veiligheidsredenen op te schorten. Omdat concurrent SNCM (Société Nationale Corse-Méditerannée) ook geen enkele ferry meer in de vaart heeft, is het eiland over zee van de buitenwereld afgesloten.

Volgens de directie van het particuliere bedrijf Corsica Ferries is het niet langer verantwoord om op de Corsicaanse havenstad Bastia te varen, omdat de bemanning het gevaar loopt vijandig bejegend te worden door werknemers van SNCM en hun sympathisanten. Zij geven Corsica Ferries mede de schuld van een slepend arbeidsconflict bij SNCM.

Scherpe prijzen

Corsica Ferries vaart onder Italiaanse vlag en kan daarom met scherpe prijzen concurreren tegen het noodlijdende SNCM. Dat bedrijf is nu nog in handen van de Franse staat, maar wordt spoedig geprivatiseerd. Omdat er daardoor honderden arbeidsplaatsen verdwijnen, staakt het personeel en liggen alle boten van de maatschappij al een week vast in Marseille.

Een veertigtal leden van de Corsicaanse vakbond STC kaapten dinsdag de veerboot 'Pascal Paoli' in Marseille en voeren richting Bastia. In de havenstad braken dinsdagavond hevige gevechten uit tussen een paar honderd man oproerpolitie en vele honderden demonstranten. Die wilden voorkomen dat de politie de kapers zou arresteren als de 'Pascal Paoli' zou aanmeren.

Commando's

Franse commando's bestormden woensdag met helikopters de gekaapte veerboot voor de kust van Corsica en arresteerden de kapers. De ferry is naar de marinehaven van Toulon, circa 50 kilometer ten oosten van Marseille, gebracht. Vier kapers, onder wie STC-vakbondsleider Alain Mosconi, zitten nog in hechtenis en zullen worden vervolgd. De ander kapers zijn op vrije voeten gesteld.