DEN HAAG - VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (Unhcr) Ruud Lubbers waarschuwt het Nederlands kabinet voor een "te simplistische benadering" bij het terugsturen van asielzoekers. De oud-premier van CDA-huize sprak daarover donderdag met premier Balkenende.

Volgens Lubbers mag het niet zo zijn dat als een land redelijk veilig is, dan ook automatisch iedereen wordt teruggestuurd. Nederland moet volgens hem altijd rekening houden met probleemgevallen die niet terug kunnen. Dat zei Lubbers na afloop van zijn gesprek met Balkenende.

Nawijn

Het kabinet bespreekt vrijdag een voorstel van minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid en Integratie), die wil dat Afghaanse vluchtelingen worden teruggestuurd naar hun land. Volgens hem is Afghanistan weer veilig genoeg.

Lubbers zei verder dat hij er geen moeite mee heeft dat Nederland het merendeel van de Afghanen aanspoort weer naar huis terug te keren. Volgens hem kan 80 tot 90 procent van de vluchtelingen uit Afghanistan weer terug.

"Steviger en harder"

Volgens de oud-premier verschilt het asielbeleid in Nederland niet zo van dat in andere landen. Het is wel steviger en harder geworden, aldus Lubbers. Hij voegde er aan toe hij daar enig begrip voor heeft omdat ook zijn organisatie heeft gemerkt dat echte vluchtelingen slechts een beperkt deel uitmaken van alle asielzoekers. Het is onvermijdelijk dat afgewezen asielzoekers worden teruggestuurd omdat anders echte vluchtelingen er onder zouden lijden, aldus Lubbers.

Na zijn gesprek met Balkenende sprak Lubbers nog met een kabinetsdelegatie van onder anderen minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) en Nawijn. De Hoop Scheffer zei na afloop van dat gesprek dat Nederland al de derde donor is van de Unhcr maar dat gekeken wordt naar de mogelijkheden om de Nederlandse bijdrage te verhogen.