De provincie Limburg mag voormalige bestuurders en politici niet meer op grote schaal inhuren voor opdrachten en baantjes. Dit schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in een woensdag gepubliceerde brief waarin ze antwoord geeft op Kamervragen.

Ollongren gaat een brief sturen naar de Gedeputeerde Staten van Limburg. Volgens de minister is de zaak slecht voor het beeld van de politiek in het algemeen en voor Limburg in het bijzonder.

In juni bleek uit onthullingen door NRC en De Limburger dat de provincie Limburg meer geld uitgeeft dan alle andere provincies samen aan het inhuren van voormalige bestuurders en politici. Voor 31 mensen zou zo'n 2 miljoen euro zijn uitgetrokken voor 46 klusjes.

Ollongren schrijft dat de Gedeputeerde Staten van Limburg vaker meerdere offertes moeten vragen. "Elke schijn van belangenverstrengeling moet worden voorkomen", aldus Ollongren.

Op dit moment is de integriteit van provinciale bestuurders de verantwoordelijkheid van de provincie zelf. Ollongren schrijft dat ze wil gaan kijken of de landelijke regels aangescherpt kunnen worden. Limburg heeft inmiddels gemeld het beleid te willen herzien.