Bij een brand in het grote migrantenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn zondag zeker twee doden gevallen. Het zou gaan om een vrouw en een kind. Volgens ooggetuigen zou er ook nog een derde persoon om het leven zijn gekomen.

Zeven of acht containers, die in het kamp vaak worden gebruikt als onderkomen voor migranten, vlogen in brand.

Volgens hulporganisatie Because We Carry, die ook in het kamp aanwezig is, ontstonden de vlammen door kortsluiting van een kookplaat. Een lokale politieagent laat daarentegen weten dat rellende migranten op twee plekken in het kamp brand hebben gesticht.

Na het ontstaan van de brand zouden mensen in paniek zijn geraakt en ontstonden er relletjes. De politie gebruikte traangas om de migranten uit elkaar te houden. Verschillende Griekse media meldden dat er een evacuatie op touw is gezet.

Het is algemeen bekend dat kamp Moria ernstig overbevolkt is. Het biedt plaats aan 3.000 migranten, maar inmiddels verblijven er al 12.000. Veel van hen wonen in tenten van de Verenigde Naties (VN) of in de containers die zondag in brand vlogen. Because We Carry roept al langere tijd op tot actie omdat de situatie in het kamp onhoudbaar zou zijn.

Griekenland heeft inmiddels al 70.000 migranten opgenomen. Het gaat vaak om Syrische mensen, die hun thuisland zijn ontvlucht vanwege de burgeroorlog. Ze maken vaak de oversteek naar Europa vanuit Turkije.

Rellen na dodelijke brand in migrantenkamp op Lesbos
74
Rellen na dodelijke brand in migrantenkamp op Lesbos