TASJKENT - De Noordelijke Alliantie is bereid om komende week op een speciale bijeenkomst met andere Afghaanse groepen te overleggen over de toekomst van Afghanistan. Dat heeft minister Abdullah Abdullah van Buitenlandse Zaken van de Alliantie zondag gezegd.

De minister sprak in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent met James Dobbins, de Amerikaanse gezant voor de Afghaanse oppositie tegen de Taliban. Abdullah Abdullah zei dat de Noordelijke Alliantie de besprekingen het liefst buiten Afghanistan wil houden. De minister zei dat de door de Verenigde Naties voorgestelde gastlanden voor zo'n conferentie, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, acceptabel zijn.

De speciale VN-gezant voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, deed vrijdag nog zijn beklag over het gebrek aan animo onder de Noordelijke Alliantie voor een conferentie over de toekomst van Afghanistan.

De Veiligheidsraad van de VN nam afgelopen week een resolutie aan waarin de Afghaanse regering werd opgeroepen snel een overgangsregering bijeen te roepen, waarin alle etnische, religieuze en regionalegroepen zich kunnen vinden.