De olieproductie van Saoedi-Arabië zal eind deze maand weer volledig hersteld zijn van de droneaanvallen op Saoedische olie-installaties van afgelopen weekend, zei energieminister Abdulaziz Bin Salman dinsdag op een persconferentie. Eerder werd gevreesd dat het maanden zou kunnen duren voordat de productie weer grotendeels hersteld is.

Ingewijden meldden eerder op dinsdag al dat het herstel waarschijnlijk sneller zou verlopen. De olieprijzen gingen daardoor flink omlaag, na de scherpe prijsstijging van maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde met 5 procent tot 59,83 dollar en Brentolie ging met ruim 5 procent onderuit tot 65,46 dollar per vat.

Het productieverlies door de droneaanvallen op oliefaciliteiten van staatsolieconcern Saudi Aramco in Abqaiq en Khurais bedroeg 5,7 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd.

De energieminister zei verder dat Saoedi-Arabië zijn rol als wereldwijde olieleverancier zal blijven spelen en dat het land strikte maatregelen moet nemen om verdere aanvallen te voorkomen.

Onduidelijk wie aanslagen heeft gepleegd

Het is volgens de minister nog niet duidelijk wie de aanslagen heeft gepleegd en waarom. De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië betichten Iran van de aanvallen, maar Teheran ontkent. De Houthi-rebellen uit Jemen hebben de aanvallen opgeëist.

De top van Saudi Aramco verklaarde dat nog wordt onderzocht wat de kosten van de schade aan de faciliteiten zijn. De al lang geplande beursgang van Saudi Aramco zou binnen twaalf maanden moeten plaatsvinden, afhankelijk van marktomstandigheden. Daarbij zou het staatsoliebedrijf gewaardeerd moeten worden op 2.000 miljard dollar.