FORT HOOD - De Amerikaanse soldate Lynndie England heeft Iraakse gedetineerden in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis bij de Iraakse hoofdstad Bagdad misbruikt. Een militaire jury bevond de 22-jarige militair maandag schuldig aan zes van de zeven aanklachten. Foto's van England in het cellencomplex haalden de wereldpers.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

England kan tot tien jaar cel worden veroordeeld. Een uitspraak over de straf wordt dinsdag verwacht.

De vijf officieren die over het lot van England besloten, vonden haar niet schuldig aan samenzwering tot mishandeling. Dat was in de zaak die de reserviste berucht maakte: op een van de foto's die de wereld rondgingen, was te zien hoe ze een Irakees aan een hondenriem hield.

Plezier

England toonde geen uiterlijke emoties toen ze opstond om de uitspraak aan te horen. Een militaire aanklager stelde maandag dat England gevangenen vernederde omdat ze er plezier in had en dat ze een ziek gevoel voor humor heeft. Volgens haar advocaten deed ze mee aan de vernederingen omdat haar verstandelijke vermogens beperkt zijn.

De zaak van England was de negende en laatste in een serie tegen laaggeplaatste militairen die in Abu Ghraib dienden. In de zaak is geen enkele officier berecht.