Aangekondigde acties van beveiligers op Schiphol zondag zijn van de baan. Dat meldt vakcentrale FNV zaterdagavond en wordt door Schiphol bevestigd. De bond wilde zondag actievoeren als Schiphol niet zou voldoen aan de eisen voor de aanbesteding van nieuwe beveiligerscontracten, maar volgens FNV zijn de partijen weer met elkaar in gesprek.

Maandag komen de partijen met meer informatie over de onderhandelingen, verwacht de vakcentrale.

Tot nu toe wilde FNV dat Schiphol bij de aanbesteding eist dat bedrijven zich aan de cao Particulieren Beveiliging houden. De bond vreest namelijk dat de minder goede cao Evenementenbeveiliging wordt gevolgd na de aanbesteding. Schiphol had tot nu toe het standpunt dat het die eis niet mag stellen volgens Europese aanbestedingsregels.

Wat er is veranderd in die standpunten en waardoor die zijn veranderd, zegt FNV niet. Schiphol is zaterdagavond vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. Op zijn site meldt de luchthaven dat de werkonderbrekingen zijn geannuleerd. "FNV en Royal Schiphol Group zijn in gesprek over een uitweg uit de ontstane situatie. Maandag 2 september wordt het overleg hervat", aldus Schiphol.

Acties mochten van de rechter doorgaan

Vrijdag nog besloot de rechter in een kort geding dat de acties van de beveiligers door mochten gaan. De luchthaven vindt dat de zaak over de aanbestedingsregels via de rechter moet worden beslist en niet door middel van personeelsacties. Bovendien vreesde de luchthaven veel overlast.

De kortgedingrechter was het niet eens met het juridische verweer van Schiphol. Ook met de stelling van Schiphol dat de acties niet proportioneel zouden zijn, ging de rechter niet in mee. De omvang van de acties stond namelijk nog niet vast, met name omdat Schiphol overleg met FNV over de veiligheidsaspecten "stelselmatig uit de weg" was gegaan.

Maandag staking grondpersoneel om cao-conflict

Op zaterdag werd ook bekend dat het grondpersoneel van KLM komende maandag tussen 8.00 en 10.00 uur het werk zal neerleggen vanwege een cao-conflict met de luchtvaartmaatschappij.