AMSTERDAM - De rechter-commissaris in Amsterdam heeft Petra L., de vriendin van de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn Volkert van der G., vrijdagmiddag op vrije voeten gesteld. Volgens de rechter-commissaris zijn er geen gronden de vrouw nog langer vast te houden, aldus een woordvoerster van de rechtbank. L. werd dinsdag gearresteerd, op verdenking van het plegen van voorbereidingshandelingen voor brandstichting of het veroorzaken van een ontploffing.

Eind juni vonden politie en justitie tijdens een huiszoeking in de woning van L. en Van der G. in Harderwijk een hoeveelheid chemicaliën en apparatuur. Volgens experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kunnen daarmee explosieven worden vervaardigd. L. wijst de beschuldigingen van de hand.

De politie arresteerde L. dinsdag op haar werk. Zowel haar advocaat, E. van Gils, als de raadslieden van haar partner menen dat de arrestatie een poging van justitie is om Volkert van der G. onder druk te zetten en hem op die manier tot het afleggen van een verklaring te dwingen.

Van der G. heeft tot dusver gezwegen en is sinds 12 juli in hongerstaking, uit protest tegen zijn detentieomstandigheden. Hij ageert met name tegen het permanente toezicht in zijn cel met behulp van infraroodcamera's. Nadat de Commissie van Toezicht van het huis van bewaring Demersluis (onderdeel van de Bijlmerbajes in Amsterdam) het toezicht had goedgekeurd, gingen Van der G.'s advocaten tegen die beslissing in beroep bij de Raad voor Strafrechtstoepassing. De raad moet nog uitspraak doen.