DEN HAAG - De coalitiefracties CDA, VVD en LPF willen dat bij het beboeten van snelheidsovertredingen de nadruk komt te liggen op notoire zondaars. Zij moeten veel harder worden aangepakt. Automobilisten die maar enkele kilometers te hard rijden, zouden in eerste instantie alleen een waarschuwing moeten krijgen.

De Kamerleden
Eurlings
Alblas
Oplaat

Het CDA-Kamerlid wijst op onderzoek van de Groningse universiteit, waaruit blijkt dat het huidige boetesysteem niet werkt. "De mensen zien het als een kat-en-muisspelletje met de overheid, waarbij het er om gaat niet geflitst te worden. Op plekken waar geen flitspalen staan, gaan ze weer harder rijden. Anderzijds zijn er notoire snelheidsduivels, die maling hebben aan de hoge boetes omdat ze die toch makkelijk kunnen betalen."

Zware overtredingen

De coalitiefracties willen dat de overheid zich vooral richt op die laatste categorie. "De boetes voor zware overtredingen moeten omhoog en ook moet er een puntenrijbewijs komen, zodat mensen die voortdurend in de fout gaan uiteindelijk het rijbewijs ontnomen kan worden", aldus Eurlings.

Het Kamerlid vindt niet dat kleine snelheidsovertredingen moeten worden gedoogd. "Maar stuur iemand die 3 kilometer te hard rijdt eerst een gele kaart en laat hem bij de tweede keer alleen de administratieve kosten betalen. Dat voel je ook."

Heinsbroek

Als LPF-minister De Boer de suggesties van de coalitiefracties overneemt, moet zijn partijgenoot Heinsbroek van Economische Zaken gaan oppassen. Heinsbroek bekende deze week dat hij regelmatig 20 tot 30 kilometer te hard rijdt. Hij vindt dat de politie hem daar niet om lastig moet vallen.

De Boer zei vrijdag begrip te hebben voor de ergernis van mensen die beboet worden omdat ze 3 kilometer te hard hebben gereden. Hij gaat het voorstel van de coalitiepartners "goed bestuderen".