DEN HAAG - Betalingen van het Koop-concern via buitenlandse vennootschappen werden niet gedaan om zwart geld wit te wassen. Dat zei president-directeur Koop van het gelijknamige concern vrijdag voor de parlementaire enquetecommissie Bouwnijverheid.

De commissie was betalingen op het spoor gekomen via vennootschappen op Hongkong en de Maagdeneilanden. Koop legde uit dat dit te maken had met wat genoemd werd "commissie- en acquisitiegelden" in landen als Nigeria, Rusland en Indonesië. Daaraan was volgens Koop niet te "ontkomen".

"Steekpenningen"

De zakenman moest voor de commissie uitleggen waarom hij persoonlijk grote bedragen in contant geld van de bank haalde en opheldering geven over wat genoemd werd "steekpenningen." Koop zei daarover, dat hij aan de belastingdienst nooit bijzonderheden wilde vertellen. Dat wilden de mensen niet voor wie het geld bestemd was.

200.000 dollar voor douane

Koop zei wel dat hij eens met 100.000 pond naar Londen was gereisd, nadat hij hoorde over een gijzeling in Nigeria, waar een van zijn bedrijven toen werk uitvoerde. Dit jaar nog haalde hij 200.000 dollar van een bank in Dresden en liep vervolgens met een koffer vol biljetten naar buiten. Het geld was voor de douane in Kazachstan, die Koop anders beletten kostbare installaties over de grens te krijgen.

In 1997 moest Koop ineens zo'n 30.000 dollar betalen aan lokale autoriteiten in Italië om de voortgang in het werk veilig te stellen. Dat zou in een "culturele" kas terecht komen.

Ontkenning omkoping ambtenaren

Koop ontkende meermalen met klem ooit ambtenaren in Nederland te hebben omgekocht. De zakenman zei voor de commissie ook de ophef over het reisje dat voormalig minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat maakte in zijn zakenvliegtuig "onvoorstelbaar flauw" te vinden. Ze had een nieuw kantoor geopend en de families Koop en Jorritsma gingen later gezellig samen in het vliegtuig naar Inzell om naar het schaatsen te kijken.