De Franse politie heeft zaterdagavond traangas gebruikt tegen actievoerders die in de zuidelijke stad Bayonne betoogden tegen de G7-top in de badplaats Biarritz. Getuigen melden dat de politie ingreep nadat actievoerders stenen hadden gegooid.

Enkele honderden actievoerders waren naar Bayonne gekomen om tegen de bijeenkomst te betogen.

De ordetroepen en betogers botsten met elkaar op enkele bruggen in het historische centrum van Bayonne. De actievoerders riepen daarbij leuzen tegen de politie en het kapitalisme.

Nadat de politie ongeveer een uur tegenover de actievoerders had gestaan, zette ze traangas en waterkanonnen in om de menigte uiteen te drijven. Volgens de lokale autoriteiten zijn er geen gewonden gevallen. Het is niet bekend of er demonstranten zijn aangehouden.

Ook demonstraties in Hendaye

Tientallen antiglobalistische bewegingen hielden eerder op de dag een protestmars in Hendaye, een plaats aan de grens met Spanje. Volgens de organisatoren kwamen er zo'n vijftienduizend mensen op dat protest af. De autoriteiten spraken van negenduizend deelnemers.

De top met de leiders van zeven grote industrielanden en de Europese Unie duurt van zaterdag tot en met maandag. Voor de beveiliging hebben de Franse autoriteiten dertienduizend militairen en agenten ingezet.