De douane heeft deze week in totaal bijna 3.000 kilo cocaïne onderschept tijdens controles op de Rotterdamse Maasvlakte, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De douane vond dinsdagavond 1.650 kilo cocaïne in een met voor het buitenland bestemde suiker geladen container.

In de nacht die daarop volgde werd nog eens 1.300 kilo cocaïne aangetroffen in een container met vaten bananenpulp die bestemd was voor een bedrijf in Oosterhout, dat vermoedelijk niets met de smokkel te maken heeft.

Beide containers waren afkomstig uit Costa Rica. De drugs zijn vernietigd.

Het onderzoek naar de herkomst van de drugs leidde de politie naar een bedrijfspand in de Rotterdamse Waalhaven. De politie deed daar in de nacht van donderdag op vrijdag een inval en arresteerde zes verdachten. Zij worden maandag voorgeleid.

Vorig jaar recordaantal cocaïne onderschept

Vorig jaar werd in de Nederlandse en Belgische havens een recordhoeveelheid van 73.000 kilo cocaïne onderschept. In 2017 ging het om ruim 54.000 kilo.

De politie zei in januari dat er steeds grotere ladingen drugs Nederland binnenkomen. "Een paar jaar geleden ging het nog weleens om een zending van 500 kilo. Tegenwoordig gaat het om duizenden kilo's. De zendingen worden steeds groter en zijn meestal bedoeld voor het achterland. Er gaat bijvoorbeeld veel naar Duitsland."

Nederland wordt volgens de politie vooral gebruikt als doorvoerland. "Smokkelaars maken graag gebruik van onze transportlijnen. We hebben een goede infrastructuur en daar profiteren drugscriminelen van."