STUTTGART - De politie van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft een 24-jarige man gearresteerd die in het bezit was van een grote hoeveelheid springstof en explosieve chemicaliën. De verdachte is van Turkse herkomst en werd donderdag in de regio Heidelberg opgepakt.

Dat meldde vrijdag het ministerie van Binnenlandse Zaken in Stuttgart. De autoriteiten bevestigden daarmee een bericht van het dagblad Bild. Dat meldt in haar zaterdaguitgave ook dat de man een aanslag had willen plegen op een Amerikaanse instelling, maar dat wilde het ministerie niet bevestigen. De autoriteiten lieten wel weten dat wordt onderzocht of de man banden had met het terroristische netwerk al-Qaeda.

Ook vrouw gearresteerd

Het Duitse persbureau DPA meldde dat de politie ook een vrouw heeft gearresteerd. De leeftijd en herkomst van deze vrouw zijn nog onbekend. De autoriteiten hebben de aanhouding ook niet bevestigd. Maar volgens het televisiestation ZDF gaat het om de vriendin van de aangehouden man.

Banden al-Qaeda

De zender citeerde niet nader genoemde Amerikaanse functionarissen die meldden dat een islamitisch centrum in Heidelberg banden onderhield met al-Qaeda. Het centrum zou de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 1998 deels hebben gefinancierd.

Schaüble zei dat de vrouw een Amerikaanse is, die werkt in een supermarkt op een Amerikaanse militaire basis in Heidelberg. Volgens Schaüble koesterde de vrouw, net als haar vriend, een diepgewortelde haat tegen joden.

Veiligheidsmaatregelen luchthavens aangescherpt

De Duitse politie maakte bekend dat de afgelopen dagen de veiligheidsmaatregelen op luchthavens en rond onder meer de Amerikaanse en Israëlische ambassades zijn verscherpt met het oog op de herdenking woensdag van de aanslagen van 11 september. In het zakencentrum Frankfurt wordt niet alleen op het vliegveld strenger gecontroleerd. Ook voor de beveiliging van de ongeveer driehonderd wolkenkrabbers in de stad zijn extra mensen ingezet.