DEN HAAG - Adjunct-directeur J. Spaargaren van bouwbedrijf Koop Tjuchem is naar het buitenland vertrokken. De parlementaire enquêtecommissie wilde hem aan de tand voelen over de zogenoemde schaduwboekhouding van het bedrijf. Commissievoorzitter Vos verzekerde vrijdag na afloop van de verhoren echter dat Spaargaren niet van de commissie af is.

Wellicht moet hij alsnog opdraven als hij terug in Nederland is. Spaargaren heeft de commissie meer dan een week geleden al laten weten in het buitenland te zitten en ook de komende weken zijn gezicht niet in Nederland te laten zien. De enquêtecommissie kan hier niets aan doen, omdat zij in het buitenland geen bevoegdheid heeft.

"Hij blijft op de agenda staan"

"We hadden hem willen horen en hij blijft op de agenda staan", aldus Vos. Zij benadrukte wel dat volgende week nog zal worden bezien of een verklaring van Spaargaren nog belangrijk is. Zowel concerneigenaar H. Koop als directeur F. Veerman van de wegenbouwdivisie, waaronder Koop Tjuchem valt, vertelden de enquêtecommissie tijdens hun verhoor de raad van hun advocaten in de wind geslagen te hebben om het openbare verhoor te ontlopen. Eerder tijdens de enquête hadden werknemers van wegenbouwer KWS al gezegd tegen het advies van hun advocaat bepaalde verklaringen af te leggen.

In plaats van Spaargaren moest vrijdagochtend acquisiteur K. Schuitemaker van Koop Tjuchem op komen draven. Hij klaagde bij het begin van zijn verhoor dat hij pas dinsdag werd opgeroepen, terwijl hij geen voorgesprek heeft gehad. Commissievoorzitter Vos benadrukte daarop dat Schuitemaker binnen de wettelijke termijn is benaderd en dat er met meerdere getuigen geen vooroverleg is geweest.

Zeer gespannen

Schuitemaker bleek een zeer gespannen getuige, die zelfs een pauze van de commissie vroeg en kreeg, omdat hij een inzinking had. De acquisiteur legde de commissie wel duidelijk uit dat het normaal is in de aannemerij om te dineren met opdrachtgevers. Ook repte hij van casinobezoek, cartraces en het geven van cadeaus rond opleveringsfeesten en enkele reizen met ambtenaren en lokale politici.