TEHERAN - Iran heeft zondag gedreigd een eind te maken aan de steekproeven van zijn nucleaire faciliteiten. Het dreigement volgt een dag na de aanvaarding door de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties van een resolutie waarin het Iraanse nucleaire programma op een later te bepalen datum wordt doorverwezen naar de Veiligheidsraad. Vooral de Verenigde Staten vrezen dat de islamitische republiek in het geheim werkt aan een atoomwapen.

Iran past op dit moment het Additioneel Protocol van het Non-Proliferatie Verdrag (NPV) toe hoewel het parlement het nog niet heeft geratificeerd. Het Additioneel Protocol maakt het inspecteurs van het IAEA mogelijk om onverwachts bezoeken te brengen aan de nucleaire faciliteiten van Iran. Minister Manouchehr Mottaki van Buitenlandse Zaken maakte volgens het Iraanse persbureau ISNA zondag duidelijk dat hieraan mogelijk een eind komt.

'Geen verplichting'

"Iran heeft geen enkele juridische verplichting om vast te houden aan de implementatie van het Additioneel Protocol", zei de bewindsman. Hij vindt de resolutie van het IAEA "illegaal en politiek gemotiveerd".

Motakki gooide niet alle deuren dicht. Iran zal zich niet terugtrekken uit het NPV. "Iran respecteert het NPV en zal blijven samenwerken met het IAEA", zei hij. Wel blijft de Iraanse regering vasthouden aan haar recht om uranium te verrijken.

Vertrouwen

In de resolutie staat onder meer dat er een "gebrek aan vertrouwen" is dat het Iraanse programma vreedzame bedoelingen heeft. Teheran zegt kernenergie nodig te hebben om te voldoen aan zijn elektriciteitsbehoefte, maar heeft delen van het programma achttien jaar geheim gehouden voor het IAEA. De resolutie roept de Iraniërs op een eind te maken aan het verrijken van uranium en de onderhandelingen met de Europese Unie voort te zetten. In november komt de raad van gouverneurs van het IAEA opnieuw bijeen. Dan zal gekeken worden of de kwestie moet worden doorverwezen naar de Veiligheidsraad.