HOUSTON - De tropische storm Rita - die zaterdag met orkaankracht aan land kwam in de Amerikaanse staten Texas en Louisiana - trekt zondag naar het noorden. Dat gaat gepaard met zeer zware regenval en windsnelheden tot 60 kilometer per uur, met uitschieters naar 120 kilometer per uur. De storm zelf verplaatst zich met een snelheid van 15 kilometer per uur.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Rita richtte minder verwoestingen aan dan de autoriteiten hadden gevreesd. De steden Beaumont, Lake Charles en Port Arthur kregen het het zwaarst te verduren. Langs de kust zijn veel gebieden onder water komen te staan door de vloedgolf uit de Golf van Mexico en de hevige neerslag. Veel huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Aan een onbekend aantal raffinaderijen aan de kust is schade aangericht. Het reparatiewerk kan beginnen als de hevigste neerslag voorbij is.

Huiswaarts

Inmiddels proberen geëvacueerde inwoners van Houston en Galveston naar huis terug te keren, ook al waarschuwen de autoriteiten dat nog niet te doen. "Blijft u alstublieft waar uw bent", zei de Texaanse gouverneur Rick Perry. "Het komt hierop neer: als u op een veilige plaats bent en u heeft voedsel, water en een plaats om te slapen, kunt u daar voorlopig beter blijven."

Als veel mensen terugkeren, veroorzaken zij opstoppingen op de wegen die nu nodig zijn voor reddings- en bergingswerkers en voor transport van voedsel.

Meer orkanen

Deskundigen voorspellen dat de Verenigde Staten de komende maanden nog meer zware orkanen zullen meemaken. Zij sluiten niet uit dat New York ook getroffen wordt.

Het National Hurricane Center in Miami stelt dat The Big Apple de op vier na kwetsbaarste plaats in de VS is als het gaat om orkanen. Manhattan zou kunnen worden getroffen door een tien meter hoge vloedgolf.

Nummer een op de lijst van kwetsbare plaatsen van het Hurricane Center is New Orleans, gevolgd door de Florida Keys, Tampa in Florida en Galveston in Texas. Al deze plaatsen zijn de afgelopen twee jaar door orkanen bezocht.

Evacuatieplan

Het gemeentebestuur van New York heeft een evacuatieplan. Volgens de deskundigen is er in New York mogelijk een stuk minder tijd voor evacuatie tijdens een orkaandreiging omdat orkanen zich sneller voortbewegen naarmate zij noordelijker komen.

Raffinaderijen

De raffinaderijen in de Amerikaanse staat Texas hebben weinig te lijden gehad van orkaan Rita en kunnen hun productie spoedig hervatten. Dat zei gouverneur Rick Perry van Texas zondag. De totale schade als gevolg van de orkaan in Texas ligt rond de 8 miljard dollar (6,64 miljard euro), aldus Perry tegen CNN.

In een ander vraaggesprek zei hij dat er een scheur was in een gaspijp. "Maar die wordt gerepareerd terwijl we spreken", verklaarde hij tegen Fox News. Hij gaf geen nadere details. Volgens hem zijn de olieplatforms in de Golf van Mexico "ook in redelijk goede staat". De gouverneur riep mensen op niet te snel naar huis terug te keren.