WENEN - Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft een resolutie aangenomen die Iran wegens zijn nucleair programma op een nader te bepalen datum naar de VN-Veiligheidsraad kan doorverwijzen. Dat zei zaterdag een woordvoerder van het IAEA, de atoomwaakhond van de Verenigde Naties.

In de raad van gouverneurs van het IAEA stemden 22 voor de resolutie, opgesteld door de Europese Unie. Alleen Venezuela stemde tegen. Twaalf landen, waaronder China en Rusland, onthielden zich van stemming.

EU-diplomaten noemden het een belangrijke overwinning om de druk op Teheran te verhogen.

Door de resolutie kan de ruzie met Iran verder escaleren. In een eerste reactie noemde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran de resolutie zaterdag 'illegaal' en 'onaanvaardbaar'.

Stroombehoefte

De islamitische republiek ontkent in het geheim aan een atoombom te werken, waar vooral de Amerikanen het land van verdenken. Iran zegt kernenergie nodig te hebben om in zijn stroombehoefte te voorzien. De regering van het land heeft echter wel haar programma voor het verrijken van uranium achttien jaar lang geheimgehouden voor het IAEA.

De resolutie stelt dat de vele tekortkomingen van Iran in het kader van het Non-Proliferatie Verdrag (NPF) betekenen dat Iran zich er niet aan houdt. Er staat verder in dat er "een gebrek aan vertrouwen" is dat het Iraanse atoomprogramma volledig vreedzaam is. De EU probeert Iran al twee jaar over te halen het verrijken van uranium op te geven.

Gesprekken

Volgens de EU kan Iran alleen met zo'n toezegging de wereld overtuigen dat het land geen kernwapens wil ontwikkelen. Nadat de gesprekken tussen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, die namens de EU onderhandelen, en Iran waren mislukt, begon Teheran een paar maanden geleden weer met de procedure die het begin vormt van het proces om te komen tot verrijkt uranium.

De Amerikaanse ambassadeur bij het IAEA zei dat de zaak nu moet worden doorverwezen naar de Veiligheidsraad. Een Iraanse functionaris liet weten dat er geen mandaat is om op te treden tegen Iran, omdat het IAEA verdeeld zou zijn over de kwestie. "Voor het eerst in de geschiedenis van het agentschap is de Weense geest van consensus gebroken", zei Javad Vaeidi.

Sancties

De resolutie roept IAEA-topman Mohammed el-Baradei op een rapport over het Iraanse atoomprogramma te produceren. Op basis hiervan moet de raad van gouverneurs dan besluiten wanneer de zaak doorverwezen kan worden naar de Veiligheidsraad van de VN. Deze instantie kan in het uiterste geval Iran sancties opleggen.