ROTTERDAM - Inwoners van een kleine gemeente lopen meer kans dat er bij hen wordt ingebroken dan mensen in de grote stad. Als het gaat om straatroven, moord en doodslag zijn de grote steden en met name Rotterdam plekken waar je beter niet kunt zijn.

Dat blijkt uit een
onderzoek

Uit die cijfers blijkt dat bedreigingen vooral plaatsvinden in Zuid-Limburg en dat in Utrecht het gevaar van auto-inbraak vijf keer zo hoog is als gemiddeld in Nederland. Amsterdam kent de meeste overvallen.

Rotterdam

Rotterdam blijkt de onveiligste gemeente als wordt gekeken naar alle zes misdrijven en het Zeeuwse Hontenisse het veiligst. Dat is wel een vergelijking van appels met peren, aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam, die overigens de cijfers "absoluut niet" wil bagatelliseren. Hij wijst erop dat Rotterdam zich al lang bewust was van de situatie en daarom een stringent veiligheidsbeleid voert, dat in het komend collegeprogramma nog wordt aangescherpt. "Het is prioriteit nummer één in Rotterdam."

Inbraakgevoelige gemeenten zijn onder meer Albrandswaard, Abcoude, Bloemendaal, Bussum, Rozenburg, Laren en Naarden. In het Zuid-Hollandse Albrandswaard (17.000 inwoners) lag het risico op een woninginbraak vorig jaar bijna drie keer hoger dan het landelijk gemiddelde.

Het Nederlands Politie Instituut (NPI) vindt in een reactie dat het Algemeen Dagblad met een aantal factoren geen rekening heeft gehouden. "De ene bedreiging is de andere niet. Is het een verbale bedreiging of is er een mes aan te pas gekomen?", reageerde woordvoerder C. den Bakker van het NPI zaterdag in het
Radio 1

Verzekeringen

De
Consumentenbond

"Als dat niet klopt, dan moet de premiedifferentiatie worden bijgesteld", zei de woordvoerder zaterdag. Overigens is de Consumentenbond nadrukkelijk tegenstander van een verder doorgevoerde differentiatie. "Het Nederlandse verzekeringsstelsel is gebaseerd op solidariteit. Dat moet zo blijven."

Volgens het
Verbond van Verzekeraars