Enkele duizenden demonstranten hebben zaterdagmiddag in Den Haag met een omsingeling van de Hofvijver geprotesteerd tegen het kabinetsbeleid. Organisator Keer het Tij schatte het aantal deelnemers op 5000. De politie hield het op 3500 actievoerders.

Het was de bedoeling dat het lint van demonstranten ook door het Binnenhof zou gaan. De politie sloot dit gebied echter af. "Grotere demonstraties gaan niet over het Binnenhof", verklaarde een woordvoerder van de politie. Het protest verliep rustig.


Foto: Gera Nieland | Enkele duizenden demonstranten omsingelden de Hofvijver

Keer het Tij verwachtte ongeveer 10.000 demonstranten. Woordvoerder R. Danen van de organisatie zei dat het om een symbolische actie gaat en dat een grote opkomst niet het belangrijkste is. "Anders hadden we het wel in Amsterdam gedaan."

Bij de protestorganisatie hadden zich onder andere Greenpeace en Milieudefensie, de Huurdersvereniging, GroenLinks, de SP en de Pvda, vakbonden van de FNV en organisaties van boeren, vluchtelingen, bijstandsgerechtigden en studenten aangesloten.

Kloof

De actievoerders zullen tegen het kabinet protesteren, dat volgens hen de sociale voorzieningen heeft uitgehold en de kloof tussen rijk en arm en tussen autochtonen en allochtonen heeft vergroot.


Foto: Gera Nieland | SP-leider Jan Marijnissen was een van de sprekers

Toespraken waren er van onder anderen Jan Marijnissen (SP), Kees Vendrik (GroenLinks) en Diederik Samson (PvdA). Verder trad rapper Def Rhymz op.


Foto: Gera Nieland | Ook rapper Def Rhymz trad op

Een van de sprekers, havenbestuurder Niek Stam van FNV Bondgenoten, kritiseerde de afwezigheid van de vakcentrales FNV, CNV en MHP. Stam is lid van de club van ontevreden vakbondsleden De maat is vol.

Demonstranten droegen spandoeken met zich mee met leuzen als 'Zalm en Bot in de Hofvijver' en 'Terreur volgt op armoede'. De 29-jarige demonstrant Reinier Spreen toonde zich teleurgesteld over de opkomst: "Er lopen meer mensen te shoppen in de stad".

De 49-jarige Jeroen van de Loo droeg een stok met een schoen erop. "Die staat voor minister Rita Verdonk, die een schop kan krijgen omdat ze zovelen de illegaliteit induwt." Anderen vergeleken haar met de orkaan Rita die door de VS raast.