DEN HAAG - De Politieacademie begint een wervingscampagne om een einde te maken aan de onderbezetting van arrestatieteams (AT). Over twee jaar moeten de huidige zestig tot negentig vacatures vervuld zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen zaterdag gezegd.

De politie zet arrestatieteams in bij het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten. Agenten mogen er zes jaar lid van zijn. De politie wil die termijn tijdelijk verlengen tot acht jaar, wat ongeveer dertig vacatures scheelt. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor de politie, moet dat nog goedkeuren.

De wervingscampagne moet de arrestatieteams, die al jaren onderbezet zijn, op volledige sterkte brengen. Nu zijn de zes eenheden voor tweederde bezet. Elk team biedt plaats aan 28 mensen. Door de onderbezetting draaien de huidige AT'ers veel overuren. De Politieacademie krijgt er volgens de zegsman capaciteit bij om de nieuwe kandidaten op te leiden.

Hoge fysieke eisen

Tot nu toe moesten die bij het begin van de opleiding aan alle hoge fysieke en andere eisen voldoen. Nu hoeft dat niet meer en mogen ze gedurende de opleiding naar dat niveau toegroeien. Maar de eindeisen blijven hetzelfde, benadrukte de woordvoerder.

Op het moment dat een agent deel gaat uitmaken van een arrestatieteam, wordt hij hoofdagent. Twee jaar later volgt de rang van brigadier. De Politieacademie gaat een landelijke dag houden waarop belangstellende agenten kennis kunnen maken met het werk van de teams. Wie dat wil, kan ook een dagje meekijken bij een van de eenheden.

Arrestatieteams zijn regionaal georganiseerd, maar ook landelijk inzetbaar. De politie is bezig om de procedures die bij het werk gelden, te standaardiseren.