HAMBURG - De Duitser van Afghaanse komaf die de FBI onlangs arresteerde, blijkt een oud-huisgenoot te zijn geweest van Mohammed Atta, de leider van de terroristen die vorig jaar aanslagen in de Verenigde Staten pleegden. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel.
FBI
Der Spiegel

Safiola L. zou na zijn arrestatie op 24 augustus hebben toegegeven dat hij in 1994 in hetzelfde studentenhuis als Atta heeft gewoond. Ook zou hij de Amerikaanse autoriteiten hebben verteld dat hij nauwe contacten heeft onderhouden met de in Syrië vastgezette topverdachte Mohammed Haydar Zamar, aldus het tijdschrift.

Tip

De 39-jarige Safiola L. reisde half juli naar New York om familie te bezoeken. De FBI kreeg een tip dat de man mogelijk een terrorist was en hield hem daarop aan. Hij wordt vastgehouden in Virginia.

Op verzoek van de FBI doorzocht de veiligheidsdienst in Hamburg de woning van de man in het stadsdeel Barmbek. Tijdens die huiszoeking is "een heleboel", materiaal in beslag genomen, aldus de Duitse politie. Van de kapers die op 11 september 2001 deelnamen aan de aanslagen in de Verenigde Staten waren er drie afkomstig uit Hamburg.