ORANJESTAD - De Arubaanse premier Nelson Oduber kan in zijn handen knijpen. Het is hem na vier jaar alleenheerschappij gelukt om vrijdag de verkiezingen te winnen op Aruba. Zijn partij MEP heeft opnieuw de meeste zetels behaald. Een unicum.

De uitslag van de verkiezingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag (lokale tijd) bekendgemaakt, nadat alle stemmen met de hand waren geteld. Op Aruba wordt nog geen gebruik gemaakt van stemcomputers.

De MEP haalde elf van de 21 zetels, eentje minder dan bij de vorige verkiezingen. Oduber is blij. "Veel mensen dachten dat we niet konden overleven," zegt hij. "Maar we hebben onze meerderheid behouden en we hebben een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer." Vooraf had Oduber aangekondigd zijn premierschap neer te leggen als hij niet een meerderheid van zetels zou behalen.

Oppositieleider Mike Eman van de christen-democratische AVP (Arubaanse Volkspartij) moet opnieuw genoegen nemen met de tweede plaats, hoewel zijn partij twee zetels won en op acht uitkwam. De PPA (Partido Patriotico Arubano) en OLA (Organisacion Liberal Arubano) verdwijnen uit de Staten. In hun plaats komen twee nieuwe partijen die allebei goed waren voor een zetel.

Vrouw

Het gaat om de MPA, een afscheiding van de PPA, onder leiding van Monica Arends-Kock. Zij is de enige vrouwelijke partijleider. Ook pater Rudy Lampe (RED) krijgt een zetel.

Er deden nog drie nieuwe partijen mee aan de verkiezingen, maar hen lukte het niet om een zetel te veroveren. Democracia Real van de advocaat Andin Bikker kwam slechts 42 stemmen tekort om de kiesdrempel te halen.

Opkomst

Net zoals bij de voorgaande verkiezingen lag het opkomstpercentage hoog. 82 Procent van de ruim 60.000 kiesgerechtigde Arubanen bracht een geldige stem uit.