HOUSTON/WASHINGTON/BEAUMONT - De schade in Texas, waar orkaan Rita zaterdag het vasteland bereikte, valt mee, vergeleken met de verwoestingen waarvoor werd gevreesd. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) is Rita inmiddels geen orkaan meer, maar een tropische storm. Rita bereikt nog 'slechts' windsnelheden van 120 kilometer per uur, maar blijft gevaarlijk.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zo heeft Houston, de vierde stad van de VS, de orkaan tot nu toe redelijk goed doorstaan, aldus burgemeester Bill White zaterdag. Er is schade aan huizen en stroomkabels zijn gebroken. Aanhoudende regenval kan voor meer schade zorgen. "Maar men kan zeggen dat wij de storm doorstaan", aldus White.

Volgens een andere functionaris hebben de grootste olieraffinaderij van het land en tweehonderd andere belangijke faciliteiten rond Houston geen grote schade opgelopen door de storm, die windsnelheden van bijna 200 kilometer per uur bereikte.

Arrestaties

White vertelde verder dat in de nacht van vrijdag op zaterdag de politie zestien arrestaties heeft verricht. Over de terugkeer van bewoners moet eerst nog worden overlegd, zei hij. Wel zit een groot aantal mensen in Houston zonder stroom. Volgens The Houston Chronicle moeten in totaal 575.000 mensen het zonder elektriciteit stellen.

Branden

Ook in het zuidelijk gelegen Galveston is geen stroom. De meesten van de bijna 60.000 inwoners hebben deze stad verlaten. De overstromingen zijn hier minimaal. Wel waren er enkele branden. Galveston is opgelucht; de stad beleefde in 1900 de ergste natuurramp uit de geschiedenis van de VS. Door een orkaan vielen toen 6000 doden.

Winkelcentrum

In de Texaanse stad Pasadena is zaterdag in een winkelcentrum brand uitgebroken toen de orkaan Rita over de stad trok. Volgens mediaberichten dreigde het vuur over te slaan naar een nabijgelegen chemisch bedrijf. De aanhoudende keiharde storm bemoeilijkte de bluswerkzaamheden.

Rita was aan land gekomen "als een geweldige muur van water", meldden ooggetuigen. Het regende zo hard dat ademhalen bijna onmogelijk was, zei CNN-verslaggever Anderson Cooper, voordat hij in de stad Beaumont ergens naar binnen vluchtte. Het lijkt er echter op dat de stad aan de zuidkust van de VS aan de gevreesde vernietigende vloedgolf als gevolg van Rita ontsnapt is.

Overstromingen

Burgemeester Guy Goodson maakte uit de eerste berichten echter wel op dat er schade is aangericht als gevolg van de wind en dat er wel sprake is van overstromingen door de zware neerslag.

Flatgebouw

Volgens CNN is er een flatgebouw ingestort; daarbij zijn mogelijk doden en gewonden gevallen. De ongeveer honderd zeer ernstig zieke patiënten op intensievezorgafdelingen in twee ziekenhuizen, die niet geëvacueerd konden worden, zijn veilig.

Schade

In de naburige staat Louisiana is in Lake Charles de schade aanzienlijk, liet luitenant-generaal Russel Honore weten. Zo is de terminal van het vliegveld deels ingestort. Honore coördineert de hulp in deze staat sinds de orkaan Katrina. Ook is het in Louisiana opnieuw tot overstromingen gekomen in New Orleans, waar enkele dijken na Katrina maar provisorisch waren gerepareerd. Op tal van plaatsen stromen opnieuw watermassa's de al gehavende stad in.

Het in rampenschattingen gespecialiseerde Amerikaanse bedrijf AIR schat de verzekerde stormschade als gevolg van de orkaan Rita op 2,5 tot 5 miljard dollar.

Rita zal de kusten van de Amerikaanse staten Louisiana en Texas nog dagen in haar greep houden. De zware regenval gaat zeker nog drie en mogelijk wel vijf dagen duren. Daardoor zullen forse overstromingen ontstaan, voorspelde de directeur van het NHC, Max Mayfield, op de nieuwszender CNN.