GAZA-STAD - In een oostelijke wijk van Gaza-Stad zijn zaterdag twee leden van de Palestijnse beweging Hamas omgekomen toen een Israëlische helikopter twee auto's onder vuur nam. Dat meldden medische bronnen en het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken. In eerste instantie werd uitgegaan van vier doden.

Beide auto's werden getroffen door een raket. Volgens artsen zijn twee lichamen door de explosie volledig uit elkaar gereten. Het incident had plaats vlakbij de voormalige Israëlische nederzetting Netzarim.

Israëlische strijdkrachten hebben zaterdag troepen samengetrokken bij de noordkant van de Gazastrook. Media meldden dat er een inval op handen is in het Palestijnse gebied, waaruit Israël zich twee weken geleden heeft teruggetrokken.

Aanleiding voor de verwachte actie zijn de raketaanvallen van de nacht van vrijdag op zaterdag op Israëlische gebied vanuit de Gazastrook. De Israëlische minister van Defensie, Mofaz, zei het 'onverdraaglijk' te vinden dat de radicale Hamasbeweging met de aanvallen op Israël de aandacht wil afleiden van het feit dat zij landgenoten heeft gedood.

Door een explosie tijdens een Hamas-manifestatie in Gaza vielen zeker negentien doden en meer dan tachtig gewonden. Hamas geeft Israël de schuld van de ontploffing, maar het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een 'intern incident'.

Spoedzitting

Mofaz heeft een spoedzitting van de Israëlische militaire leiding bijeengeroepen. Dat gebeurt in het land alleen in noodgevallen tijdens de sabbat.

Militante Palestijnen vuurden in de nacht van vrijdag op zaterdag zeker 21 Qassam-raketten af vanuit de Gazastrook. Het doelwit was de Israëlische plaats Sderot, waar volgens Israëlische media zeker vijf gewonden vielen.

Raketbeschietingen

Israëlische gevechtshelikopters vergeldden de aanval korte tijd later met raketbeschietingen in het noorden van de strook en in Gaza-Stad. In de strook werden plekken beschoten waarvan de Israëliërs vermoeden dat er raketten worden gemaakt door de Hamas-beweging en de Islamitische Jihad. Zeker drie mensen raakten hier gewond.

Vrijdagmiddag kwamen er al drie Palestijnse raketten neer nabij Sderot. Toen raakte niemand gewond. De Islamitische Jihad verklaarde zich verantwoordelijk voor de rakettenregen.

De Palestijnse raketaanvallen zijn de eerste sinds de volledige terugtrekking van Israëlische troepen uit de Gazastrook. De laatste zelfgemaakte Palestijnse raket werd afgevuurd toen de Israëliërs met hun aftocht bezig waren.

Het Israëlische ministerie van Defensie kondigde eerder aan "geen enkel geweld" vanuit de Gazastrook te zullen tolereren na de terugtrekking.

Explosies

In Gaza-Stad in de Palestijnse Gaza-strook hebben zich zaterdagochtend zeker twee zware explosies voorgedaan, meldden getuigen. De explosies zouden zich hebben voorgedaan terwijl F-16-straaljagers boven het gebied vlogen. Over de aard van de explosies is nog niets bekend, evenmin als over eventuele slachtoffers en schade. Ook in de stad Kkan-Younis is een explosie gehoord.

Het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat het ging om knallen die zich voordeden toen straaljagers de geluidsbarrière doorbraken. Maar getuigen hielden vol te hebben gezien dat een Israëlische gevechtshelikopter een raket afvuurde op een doel ten oosten van de stad.

'Harde acties'

De Israëlische minister van Defensie, Mofaz, heeft volgens de Israëlische radio tijdens een bijeenkomst van de militaire top opdracht gegeven tot 'harde acties' in de Gaza-strook.

Een woordvoerster van de strijdkrachten ontkende dat Israël iets te maken heeft met de explosies in Gaza. "De Israëlische luchtmacht heeft de afgelopen vijftien minuten geen doelen in de Gaza-strook aangevallen."

Luchtaanval

Israël voerde zaterdag opnieuw een luchtaanval uit op het noorden van de Gaza-strook. Doel was een stuk land waarvandaan Palestijnen raketten op Israël hebben afgevuurd, zei een woordvoerder van de strijdkrachten.