ORANJESTAD - Op Aruba heerst vrijdag een verkeerschaos door de parlementsverkiezingen. Bedrijven hebben hun werknemers verplicht een halve dag vrij gegeven om hun de gelegenheid te geven te gaan stemmen. Iedereen lijkt op straat te zijn.

De sfeer is vergelijkbaar met die van carnaval. Mensen zijn uitgedost in T-shirts met de kleuren van hun partij en er wordt flink getoeterd. Op veel auto's prijkt de vlag van een van de negen politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen.

"De opkomst is niet slecht", weet voorzitter Hubert Maduro van de Electorale Raad uit zijn gesprekken met enkele hoofden van stembureaus. Over een voorlopig opkomstpercentage valt evenwel niets te zeggen, omdat dat niet wordt bijgehouden. Bij de vorige verkiezingen maakte uiteindelijk 84,5 procent van de stemgerechtigden de gang naar het stemhokje.

Geen druppel alcohol

Op het Caribische eiland wordt aan de lokale bevolking sinds donderdagavond geen druppel alcohol verkocht. De drooglegging duurt nog tot zaterdagochtend lokale tijd. Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen incidenten.

De stemlokalen zijn nog tot 01.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) geopend. De uitslag komt pas enkele uren later, omdat alle stemmen handmatig moeten worden geteld. Het plan van de huidige regeringspartij MEP om het rode potlood dit jaar achterwege te laten en voortaan met stemmachines te stemmen, is niet doorgegaan. De oppositiepartijen bleken fel gekant tegen dit idee.

Ze suggereerden dat er met de machines gefraudeerd kan worden. Reden voor premier Oduber om het plan te laten varen. "Als we winnen, heb ik geen zin in speculaties", zegt hij.

De partij MEP van Oduber heeft de afgelopen vier jaar alleen geregeerd. Bij het uitbrengen van zijn stem zei minister Rudy Croes van Justitie erop te rekenen dat zijn partij opnieuw wint. "Ik verwacht minimaal twaalf zetels", aldus een optimistische Croes.

Bij de verkiezingen zijn 21 zetels te verdelen. Op dit moment worden die verdeeld onder de MEP (12), AVP (6), PPA (2) en OLA (1). Aan de verkiezingen doen, naast deze partijen, nog vijf andere partijen mee. In totaal kan er gekozen worden uit 202 kandidaten. Aruba heeft 100.000 inwoners. Ruim 60.000 daarvan zijn stemgerechtigd.