BERLIJN - De kans dat er in Duitsland een 'Jamaica'-coalitie komt, een regering met CDU/CSU, FDP en De Groenen, lijkt nihil. Een eerste oriënterend gesprek tussen leiders van de christen-democraten met de milieupartij was zonder resultaat.

De CDU-kanselierskandidate Angela Merkel en CSU-chef Edmund Stoiber hadden vrijdag een ontmoeting met partijvoorzitters Claudia Roth en Reinhard Bütikofer van de Groenen in Berlijn. Na afloop bleek dat De Groenen echt niet bereid zijn om de door CDU/CSU gewenste coalitie met FDP aan een meerderheid te helpen. De inhoudelijke verschillen bleken onoverbrugbaar. Volgens Merkel "staat de deur nog open", maar er is geen vervolggesprek gepland.

Kleuren

De 'Jamaica'-coalitie, genoemd naar de kleuren van de verschillende partijen zoals die voorkomen in de vlag van het Caribische eiland, is nog de enige optie voor CDU/CSU om een 'grote coalitie' met de sociaal-democratische SPD van bondskanselier Gerhard Schröder te voorkomen. De liberale FDP sloot eerder al uit de huidige regering van SDP en De Groenen, die bij de verkiezingen op zondag haar meerderheid verloor, opnieuw aan een meerderheid te helpen.

Merkel en Stoiber hadden donderdag overleg met Schröder en SPD-voorzitter Franz Muntefering. De gesprekken zouden inhoudelijk constructief zijn verlopen en woensdag volgt een tweede ontmoeting. Grote probleem is dat zowel Merkel als Schröder, wier partijen bijna evenveel zetels kregen, aanspraak maken op het kanselierschap.

Uit een peiling die in opdracht van de tv-zender ZDF is uitgevoerd, bleek vrijdag dat een meerderheid van de Duitsers, 45 procent, de voorkeur geeft aan een samenwerking tussen SPD en CDU/CSU. De minste steun is er voor een voortzetting van de coalitie tussen SPD en De Groenen, aangevuld met de Linkspartij, de vijfde partij die in de Bondsdag komt.

Zowel de radicale Linkspartij, een verbond van teleurgestelde SPD'ers en ex-communistische PDS'ers, als de SPD hebben samenwerking al uitgesloten. Dit vanwege de inhoudelijke tegenstellingen en omdat Schröder en Linkspartij-voorman Oskar Lafontaine niet samen door één deur kunnen.

Lafontaine en een andere partijprominent, Gregor Gysi, werden vrijdag met overweldigende meerderheid gekozen tot partijvoorzitters van de Linkspartei. Het duo speelde een belangrijke rol in de campagne. Overigens blijken zeven van de 54 leden die voor de partij in het parlement komen in het vroegere Oost-Duitsland als informant voor de geheime dienst te hebben gewerkt. Dat meldden Duitse media vrijdag.