ALKMAAR - Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) heeft sinds vrijdag nauwelijks telefoontjes gehad van verontruste patiënten over mogelijke besmetting door defecte apparatuur.
MCA

Dat zegt G. Kool, voorzitter van de Raad van Bestuur van het MCA. "Zodra via de pers duidelijk werd dat het om een beperkte groep ging, namen de telefoontjes al snel af," aldus Kool.

Defect in kijkapparaten

Het ziekenhuis maakte vrijdag bekend dat mogelijk ruim tweehonderd patiënten tijdens onderzoek aan de luchtwegen besmet zijn met hepatitis B of C. Een klein deel kan zelfs besmet zijn geraakt met tuberculose of HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Oorzaak van de mogelijke besmetting is een defect in een reinigingsmachine van bronchoscopen. Dat zijn kijkapparaten.

Het ziekenhuis heeft alle betrokken patiënten via een brief opgeroepen zich te melden voor een bloedanalyse. Kool verwacht dat alle patiënten hier gehoor aan geven, maar acht de kans op daadwerkelijke besmettingen klein. "Het defect heeft er wellicht maar enkele uren gezeten. Daarbij is de kans op overdracht van de ziektes via deze behandeling uiterst klein." Begin oktober is bekend of, en zo ja hoeveel patiënten besmet zijn geraakt.

Geen extra personeel

Het MCA zet volgens voorzitter Kool geen extra personeel in voor de tests. Ook acht hij het niet noodzakelijk extra uren te draaien of de tests in het weekeinde uit te voeren. "Maar natuurlijk is het wel zo dat al het personeel bijzonder betrokken is bij het gebeuren en zich als vanzelfsprekend extra inzet voor de patiënten."

De
Inspectie voor de Volksgezondheid

/NIEUWSMogelijk 200 patiënten besmet met hepatitis B of C