DEN HAAG - Premier Balkenende vindt dat PvdA-leider Bos zich in de Tweede Kamer anders opstelt dan daarbuiten. In interviews en lezingen toont Bos zich hervormingsgezind, maar in Kamerdebatten zoekt hij vooral de confrontatie met het kabinet.

De premier zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij blikte terug op de algemene beschouwingen van deze week, het debat over de begrotingsplannen van het kabinet.

Vertrouwen

De PvdA en de overige oppositiefracties haalden daarin hard uit naar het kabinet. Dat zou vooral oog hebben voor de positie van de hogere inkomens, waardoor de minima en middengroepen er bekaaid afkomen. Ook zou het kabinet door zijn harde ingrepen het vertrouwen bij de bevolking ondermijnen.

Volgens de premier toont Bos zich buiten de Kamer wel overtuigd van de noodzaak van hervormingen. De PvdA-leider zit dan in zijn ogen meer op de lijn van de Britse premier Blair, ook een sociaal-democraat.

Kritiek

Maar eenmaal in het parlement heeft Bos vooral kritiek. Balkenende was vooral teleurgesteld dat de PvdA bij de algemene beschouwingen een motie van de SP heeft gesteund om de herziening van het zorgstelsel te schrappen.

Ook van de andere oppositiewoordvoerders vond de premier de toon vaak "zuur" in de afgelopen dagen. "Dan lijkt het of niets deugt in dit land, terwijl uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de bevolking tevreden is."

Vertrouwen

Balkenende maakt zich geen zorgen over het uitblijven van het vertrouwen bij de bevolking. "Vertrouwen kun je niet afdwingen. Je moet resultaten laten zien en je niet elke dag bezighouden met de dagkoersen van het vertrouwen."