ARNHEM - D66-leider De Graaf heeft zaterdag op een conferentie van zijn partij in Arnhem ongezouten kritiek geleverd op het kabinet en de coalitiefracties CDA, VVD en LPF.
D66
De Graaf
CDA
VVD
LPF

De LPF-politici hebben zich tot nu toe gemanifesteerd als "te plat, te hard en met te weinig inhoud", aldus De Graaf.

Eigen boezem

Maar hij liet het niet bij kritiek op de centrumrechtse regering. Voor het verlies van zijn eigen partij bij de verkiezingen in mei dit jaar stak hij nadrukkelijk de hand in eigen boezem. D66 was een onherkenbare partij geworden, die het gevoel van de kiezers niet meer bereikte, concludeert De Graaf nu.

Desastreus

Als "het eerste gezicht" van D66 heeft hij na de verkiezingen, die voor zijn partij en de paarse coalitiegenoten PvdA en VVD desastreus verliepen, overwogen terug te treden. "De bloedneus die de kiezers hebben uitgedeeld, deelden ze uit op mijn gezicht." Op aandrang van de fractie en de
Jonge Democraten

Hij legitimeert zijn aanblijven uit het feit dat D66 vlak voor de verkiezingen opkrabbelde in de opiniepeilingen, maar dat na de moord op Pim Fortuyn op 6 mei "de kans om in de laatste anderhalve week verder te gaan ons werd ontnomen".

Misschien een fout

De Graaf noemt het "misschien een fout" dat hij zich aan de afspraak heeft gehouden om na de moord geen campagne meer te voeren. "Een fout dan uit politiek fatsoen." D66 werd in de periode volgens hem "deel van de demonisering, deel van de linkse kerk en de oude politiek".

De Graaf constateert dat D66 achteraf bezien een zware prijs heeft betaald voor haar verantwoordelijkheidsgevoel. Ondanks het forse verlies bij de verkiezingen in 1998 stapte de partij toch opnieuw in een kabinet met
PvdA

Niet overbodig

D66 is niet overbodig geworden, maar zal zichzelf "een beetje opnieuw moeten uitvinden", meent De Graaf. "Wat we samen te weinig deden, was het gevoel van mensen opsporen, dat vertolken en daar een antwoord op vinden." Pim Fortuyn voelde dat volgens De Graaf als de beste aan. De D66-leider wil zich onderscheiden met "scherp oppositie voeren en zorgvuldige oplossingen aandragen".

Enkel zeggen dat het kabinet niet deugt vindt de D66-leider te makkelijk, omdat dat al wel duidelijk is. "Meestal kun je op een gegeven moment zeggen: dit kabinet heeft zijn beste tijd gehad. Ik vraag mij af of het kabinet-Balkenende ooit een beste tijd zal hebben."

Alternatief

Uiteindelijk hoopt hij dat D66 een alternatief wordt voor CDA'ers die het "benauwde denken" beu zijn, VVD-kiezers die "zich niet meer herkennen in het boekhoudersliberalisme van Zalm: rekenen, lachen en niets oplossen", en mensen die teleurgesteld zijn in de LPF'ers: "te plat, te hard, te weinig inhoud".