ALKMAAR - Justitie denkt met de aanhouding van twee mannen uit Alkmaar een serie bomexplosies in die plaats te hebben opgelost. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar vrijdag bekendgemaakt. De twee worden verdacht van betrokkenheid bij zes explosies, waaronder die bij de woning van de moeder van RTL-journalist Frits Wester.

De Alkmaarders zijn begin september al opgepakt, meldde het OM. De raadkamer van de rechtbank in Alkmaar heeft inmiddels besloten dat er voldoende bewijs tegen de mannen is om hen nog een maand vast te houden. De zes explosies hebben zich voorgedaan in de periode van 3 januari tot en met 28 augustus.

Tot de doelwitten van de verdachten behoorde de woning van de moeder van Wester. In januari ontplofte een vuurwerkbom die op het raam van de woning was geplakt. Ook een Joodse broodjeszaak kreeg te maken met een explosie. In juni werd een bom aangetroffen onder een caravan. Die bom, opnieuw vlakbij de woning van de moeder van Wester, werd door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onschadelijk gemaakt.

Een woordvoerder van het OM meldde vrijdag dat het motief voor de explosies "waarschijnlijk een hang naar sensatie" is geweest. Het OM legt de twee het veroorzaken van explosies en brandstichting met levensgevaar ten laste. Hiervoor kunnen zij maximaal vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.