HERZLIA - In de Israëlische stad Herzlia is Simon Wiesenthal begraven. De man die zijn leven in het teken stelde van opsporing van nazi's overleed dinsdag in Wenen, 96 jaar oud. Honderden mensen woonden de plechtigheid bij.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Niemand heeft meer gedaan dan hij aan het voor de rechter brengen van de grootste misdadigers uit de geschiedenis", zei rabbijn Marvin Hier, die het Simon Wiesenthal Centrum leidt. De Israëlische premier Sharon prees Wiesenthal, maar was om veiligheidsredenen niet aanwezig.

Oostenrijk heeft woensdag al afscheid genomen van Wiesenthal. Op de centrale begraafplaats in de Oostenrijkse hoofdstad was een officiële ceremonie waarbij familieleden van de nazi-jager en tal van hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren. Kanselier Wolfgang Schüssel zei dat Wiesenthal "de wereld eerlijker en rechtvaardiger heeft gemaakt".

Nazi-jager

Wiesenthal, een overlevende van de Holocaust, slaagde er na de Tweede Wereldoorlog in meer dan 1100 nazi-oorlogsmisdadigers voor het gerecht te brengen. Later zullen ook de stoffelijke resten van Wiesenthals vrouw Cyla, die in 2003 overleed, naar Israël worden gebracht.