ALKMAAR - Het blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen in Alkmaar sluit zijn deuren. Stichting Jotin, die het huis exploiteerde, heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Geldgebrek is de voornaamste reden, zei J. Kuijpers namens de stichting.

Het huis in Alkmaar moest een toevluchtsoord zijn voor mannen die op de vlucht zijn voor huiselijk geweld. De tegenhanger van het blijf-van-mijn-lijfhuis voor vrouwen ging precies een jaar geleden open, maar kreeg al direct te maken met tegenslagen. Ondanks toezeggingen kwam er geen goede woning beschikbaar. Ook financiële ondersteuning bleef uit.

Woningcorporaties

"We hebben geregeld aangeklopt bij de gemeente, bij woningcorporaties en vele andere instanties. In het begin werd meestal lacherig gedaan, want mannen hebben toch geen opvanghuis nodig. Die slaan toch gewoon terug? En als er al toezeggingen werden gedaan voor financiële ondersteuning, werd die later ingetrokken", zo vertelt Kuijpers.

Sinds de opening in oktober 2004 klopten tien mannen bij de noodwoning aan voor hulp. Zij verbleven gemiddeld drie maanden in de opvang. "Mannen in de bijstand, maar ook hoogopgeleiden met een goed inkomen. Ook mannen met kinderen hebben we onderdak gegeven."

Op 1 oktober verlaat de laatste man de opvang, waarna de deuren voorlopig sluiten. Voorlopig, benadrukt Kuijpers. "Mocht er toch nog een geldschieter komen, dan pakken we het werk weer op." In Rotterdam bestaat nog wel een vergelijkbaar, particulier initiatief.