ROTTERDAM - Het vliegveld van Rotterdam weert vluchten van de overheid. Dit betekent dat onder anderen koningin Beatrix en premier Balkenende niet langer vanuit de havenstad kunnen vertrekken. Ze moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Schiphol, zei directeur R. Wondolleck van Rotterdam Airport vrijdag.

Rotterdam Airport zegt hiertoe genoodzaakt te zijn omdat de geluidsnormen zijn overschreden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft het vliegveld al een boete opgelegd, waarmee Wondolleck het niet eens is.

Herrie

Volgens de directeur zijn het juist de vluchten van de overheid die ertoe leiden dat de luchthaven te veel herrie produceert. Rotterdam Airport nam vorig jaar de vluchten over van het marinevliegkamp Valkenburg, dat wordt gesloten. Het vliegveld in de havenstad moet hierdoor wekelijks tientallen extra vluchten verwerken, die vooral 's nachts plaatsvinden.

Premier Balkenende toonde zich na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad niet onder de indruk: "Als het niet kan, dan gaan we naar Schiphol, ook al is dat lastiger." De minister-president zei dat het gaat om een "zakelijk verschil van mening".

Volgens hem zijn het juist de vluchten van de overheid die ertoe leiden dat de luchthaven te veel herrie produceert. Rotterdam Airport nam vorig jaar de vluchten over van het marinevliegkamp Valkenburg, dat wordt gesloten. Het vliegveld in de havenstad moet hierdoor wekelijks tientallen extra vluchten verwerken, die vooral 's nachts plaatsvinden.

Rotterdam Airport

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de luchthaven begin september een boete van maximaal 520.000 euro opgelegd. Rotterdam Airport stond daarvoor al onder verscherpt toezicht. In het verlengde van de start- en landingsbaan veroorzaakt het te veel geluidsoverlast.

Uiteindelijk is besloten een boete op te leggen, omdat het vliegveld in de ogen van het ministerie te weinig heeft gedaan om de herrie te beperken. Wondolleck vindt het belachelijk dat "dezelfde minister die hier landt, een halfuur later een bekeuring uitdeelt."

Foute berekeningen

Rotterdam Airport is volgens de directeur in de problemen gekomen doordat het geluidsstelsel is gebaseerd op foute berekeningen. Het vliegveld werkt inmiddels aan een aanpassing. In de tussentijd wil Wondolleck dat de overheid een kleine overschrijding van de geluidsnormen gedoogt.

Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) heeft naar eigen zeggen de afgelopen zomer gebruikers van overheidsvluchten verzocht terughoudend te zijn met het gebruik van Rotterdam Airport. Het ministerie is volgens Schultz bereid "technische onvolkomenheden" in het geluidsstelsel te corrigeren, maar dan moet het vliegveld wel een verzoek daartoe indienen. Dat is nog niet gebeurd.