AMMAN - Het Iraakse regime geeft geen signalen dat het toegeeft aan internationale druk om inspecties van zijn wapenarsenaal alsnog toe te laten.

De Iraakse minister van Informatie, Mohamed Sayed al-Sahaf, heeft zaterdag in de Jordaanse hoofdstad Amman bevestigd dat Irak niet van plan is ontwapeningsinspecteurs van de
Verenigde Naties

De VS zijn volgens al-Sahaf niet geïnteresseerd in de terugkeer van wapeninspecteurs maar enkel in de val van de Iraakse regering. Al-Sahaf sprak bij de opening van een Iraakse culturele week in Amman.

"Washington liegt"

Washington liegt dat Irak massavernietingswapens heeft ten einde Irak in handen te krijgen, aldus de bewindsman. Deze Amerikaanse ambitie zal echter aan de grenzen van Irak worden verwoest. De VS zullen er niet in slagen het bewind in Bagdad te wijzigen, zo waarschuwde al-Sahaf.

Goede mogelijkheden

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Musa, zag zaterdag op bezoek in Rome nog wel "goede mogelijkheden" voor de terugkeer van internationale wapeninspecteurs naar Irak. Die verlieten het land in december 1998 nadat Irak een aantal van hen van spionage voor de VS en voor Israël had beschuldigd.

Irak heeft eerder gesteld dat over wapeninspecties valt te praten als de strenge VN-sancties tegen het land eindelijk worden opgeheven, net als de zones die zijn ingesteld in het luchtruim boven het noorden en het zuiden van het land. Die zones zijn verboden voor Iraakse toestellen. De VS en Groot-Brittannië patrouilleren in het luchtruim en bombarderen al jaren zeer frequent Iraakse doelen.

De Arabische Liga schaart zich in grote lijnen het Iraakse standpunt. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri al-Hadizi, heeft dit afgelopen week in Rusland nog eens beklemtoond. Hij wees erop dat de dreigementen aan het adres van zijn land moeten ophouden. Er moet een internationale oplossing komen en de dialoog met de VN kan worden voortgezet.

Beraad

De Iraakse leider Saddam Hussein heeft zaterdag overlegd met militaire raadgevers onder wie zijn zoon Qusay Saddam Hussein, de minister van Defensie Sultan Hashim Ahmed en officieren van tal van krijgsmachtonderdelen. Het beraad ging over eventuele grootscheepse aanvallen "van de vijanden".

Qusay staat aan het hoofd van veiligheidsdiensten en elitetroepen (de Republikeinse Garde). Hij wordt gezien als de tweede man van het land en is machtiger dan zijn beruchte oudere broer Uday.