DEN HAAG/BOEDAPEST - Premier Balkenende ontvangt 10 oktober een eredoctoraat van de gereformeerde Károli Gáspár Universiteit in de Hongaarse hoofdstad Boedapest voor zijn inzet voor christelijke normen en waarden in de (inter)nationale politiek. Dat hebben de universiteit en de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bevestigd.

Rector dr. Ferenc Szucs zal Balkenende het eredoctoraat overhandigen. "Het is heel belangrijk voor ons dat er een premier is die zijn christelijk geloof combineert met politiek. Balkenende is een echt gereformeerde man", aldus Szucs. Hij loofde ook het wetenschappelijke werk van Balkenende uit de tijd (tot 2002) dat die bijzonder hoogleraar christelijk-sociaal denken aan de Vrije Universiteit in Amsterdam was.

De Hongaarse Gereformeerde Kerk richtte de Károli Gáspár Universiteit met steun van de Nederlandse kerken in 1993 op als een van de eerste protestantse universiteiten in het voormalige Oostblok. Ze is genoemd naar een Hongaar die in de 16e eeuw als eerste de gehele bijbel in het Hongaars vertaalde.