CAMP DAVID - De Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair zijn ervan overtuigd dat er voldoende bewijzen van de ontwikkeling van atoomwapens in Irak zijn om actie te ondernemen tegen het land.

Zij spraken zaterdag voor het begin van hun overleg in Camp David met verslaggevers. Bush en Blair wezen erop dat het internationale atoomenergieagentschap IAEA in Wenen vrijdag satellietfoto's heeft getoond waarop nieuwe bouwwerken te zien zijn op plekken die eerder in verband werden gebracht met de ontwikkeling van atoomwapens.

Bush noemde ook een rapport uit 1998 van de IAEA, opgericht door de Verenigde Naties, dat stelde dat de Iraakse president Saddam Hussein binnen zes maanden in staat is atoomwapens te ontwikkelen. Irak heeft na 1998 geen VN-wapeninspecteurs meer toegelaten.

Gelijk

"Ik zou niet weten wat voor bewijs we nog meer nodig hebben", zei Bush, aangevuld door Blair, die hem "volstrekt gelijk" gaf en de atoomdreiging van Irak "zeer reëel" noemde. In Irak heeft Saddam Hussein zaterdag zijn hoogste militaire adviseurs ontboden om de verdedigingstactiek tegen de "Amerikaans-zionistische agressie" te bepalen, aldus het staatspersbureau INA.

Op de bijeenkomst van militaire commandanten en ministers zou de minister voor militaire industriële ontwikkelingen Hussein hebben ingelicht over "enkele successen op het gebied van speciale projecten en wetenschappelijke ontwikkelingen", die van pas kunnen komen in de mogelijke confrontatie tegen de "dreigende agressors", aldus het staatspersbureau.

Volgens Amerikaanse overheidsfunctionarissen heeft Irak de afgelopen veertien maanden geprobeerd onderdelen voor het verrijken van uranium te bemachtigen. Verrijkt uranium is nodig om nucleaire bommen te kunnen maken. De Verenigde Staten vrezen overigens niet alleen de aanwezigheid van atoomwapens in Irak, maar ook andere middelen voor massavernietiging, zoals chemische- of biologische wapens.