UTRECHT - Drie belangenverenigingen hebben minister Peijs van Verkeer om opheldering gevraagd over het aangescherpte boetebeleid van de Nederlandse Spoorwegen.

Vanaf 1 oktober is het niet langer mogelijk om in de trein een kaartje bij de conducteur te kopen. Als iemand zonder geldige reden geen kaartje heeft, moet hij een boete van 35 euro plus de ritprijs betalen.

Een reiziger kan slechts één keer per jaar de boete kwijtgescholden krijgen als hij voor de reis naar de conducteur stapt en meldt dat hij geen vervoerbewijs heeft omdat hij bijvoorbeeld geen tijd had om een kaartje te kopen. Bij een defecte kaartautomaat hoeven reizigers nooit een boete te betalen.

Conducteur

FNV Bondgenoten, reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond willen dat de conducteur altijd kan beslissen of iemand een boete krijgt. Een reiziger die zich vooraf meldt, is in hun ogen geen zwartrijder. Daarom waren ze verheugd, toen Peijs onlangs in een brief aan de Tweede Kamer schreef dat de conducteur straks inderdaad bepaalt of iemand een boete krijgt.

De NS bestrijdt deze lezing van Peijs echter en stelt dat er niets is veranderd aan de plannen. Een "onaangename" verrassing, aldus de vakbond, Rover en de Consumentenbond in een brief aan de minister. Ze willen dat de bewindsvrouw voor 1 oktober opheldering geeft.