Medeoprichter en Eerste Kamerlid Henk Otten van Forum voor Democratie (FVD) doet aangifte tegen partijleider Thierry Baudet en bestuursleden Rob Rooken en Paul Frentrop wegens smaad.

Otten ziet zich genoodzaakt deze stap te nemen vanwege "de ongefundeerde beweringen van het bestuur" die zijn "goede naam en reputatie ernstig beschadigen", zo schrijft hij donderdag op Twitter.

Voormalig penningmeester Otten werd woensdag door het bestuur uit de partij gezet en geroyeerd wegens "vermoedelijke fraude met overheidssubsidies", maar bestrijdt de lezing van de partijtop.

Het zou gaan om een factuur van 24.000 euro van een bv van de inmiddels eveneens geroyeerde oud-FVD'er Robert Baljeu. Otten en Baudet zouden het er destijds niet over eens zijn uit welk potje van de partij de kosten gedekt moesten worden.

Otten wil openbaarmaking jaarrekening

Van fraude spreken, gaat Otten dan ook te ver. Hij roept het bestuur op om de jaarrekeningen openbaar te maken om openheid van zaken te geven. "Ik heb altijd erg veel belang gehecht aan financiële transparantie, de leden en de kiezers hebben hier gewoon recht op en andere partijen doen dit ook", schrijft hij op Twitter.

Hij vermoedt dat Baudet dat niet wil doen omdat de leden dan kunnen zien hoe de partij haar geld besteedt. "Omdat ze niet willen dat de leden zien dat de door Rob Rooken geleide campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Amsterdam heel veel geld gekost heeft (ruim 450.000 euro voor drie raadszetels)", aldus Otten.

Kritiek op radicale koers komt Otten duur te staan

Otten is vastbesloten zijn werk als senator in de Eerste Kamer, waar hij voorzitter van de commissie Financiën is, voort te zetten. Hij ziet de recente ontwikkelingen in de mede door hem opgerichte partij als een poging van Baudet en Frentrop om critici binnen de partij, zoals Baljeu en hijzelf, monddood te maken.

Otten en Baudet liggen al langer met elkaar overhoop. In april uitte Otten kritiek op de radicaal-rechtse koers van Baudet, die zich met zijn uitspraken over een boreaal Europa te extreem zou uitlaten.

Na de kritiek beschuldigde Baudet Otten ervan een greep uit de partijkas te hebben gedaan en verzocht hij hem terug te treden uit het partijbestuur. Hoewel Otten de partijleiding destijds beschuldigde van karaktermoord, stapte hij vanwege het partijbelang uit het bestuur.