DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag behandelt vanaf maandag 26 september de strafzaak tegen de 34-jarige Zoetermeerder Richard H., die ervan wordt verdacht dat hij in april zijn vrouw en twee dochtertjes heeft vermoord. H. zou zijn 31-jarige echtgenote Claudia en zijn twee dochtertjes Charlotte (3) en Marieke (5) hebben gewurgd of gesmoord.

Op 11 april gaf H. zijn vrouw en kinderen op als vermist. Tien dagen later arresteerde de politie de informaticus, nadat was gebleken dat zijn verklaringen niet klopten. Bovendien werden voor H. belastende sporen in zijn woning en in zijn auto gevonden - bloedsporen van zijn vrouw, die H. eerst op haar hoofd geslagen zou hebben alvorens haar te wurgen.

Recreatiegebied

Na zijn aanhouding bekende H. direct dat hij zijn gezin om het leven had gebracht. Op zijn aanwijzing vond de politie vervolgens de stoffelijke overschotten in recreatiegebied 't Zand in Noord-Brabant. H. zou hen daar hebben begraven.

Buitenechtelijke relatie

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou H. een buitenechtelijke relatie met een Poolse vrouw hebben gehad. Hij zou tegen deze vrouw hebben gezegd dat zijn gezin al enkele jaren vermist werd. De Poolse kwam in het weekeinde van 9 en 10 april bij H. op bezoek.

Enkele dagen daarvoor doodde hij zijn vrouw en kinderen, aldus het OM. Er zijn geen aanwijzingen dat de Poolse minnares op enigerlei wijze bij het gruwelijke misdrijf betrokken is geweest.

Gevangenisstraf

Het OM beschuldigt H. van drievoudige moord. Dat kan de man in beginsel op een levenslange gevangenisstraf komen te staan, tenzij uit het onderzoek naar zijn psyche is gebleken dat hij niet of niet geheel toerekeningsvatbaar was. In dat geval zal hij, vermoedelijk naast een gevangenisstraf van aanzienlijke duur, de tbs-maatregel opgelegd krijgen. De conclusies van dat onderzoek zullen tijdens het proces bekend worden.

H.'s advocate J. van den Bosch heeft eerder te kennen gegeven dat haar cliënt zelf niet weet hoe het zover heeft kunnen komen. H. wil zijn verantwoordelijkheid nemen voor zijn daden, aldus de raadsvrouw. In augustus kondigde Van den Bosch aan dat H. tijdens zijn proces "zijn eigen verhaal" wil doen.

Het staat nog niet vast of het proces volgende week zal worden afgerond. Maandag behandelt het rechtscollege de feiten en zullen gedragsdeskundigen die H. hebben onderzocht, worden gehoord. In een korte zitting op donderdag bepaalt de rechtbank of er nog nader onderzoek moet worden gedaan. Zo niet, dan zullen de officier van justitie en de verdediging vrijdag hun onderscheiden visies op de zaak uitspreken. Als er wel nader onderzoek nodig is, zal de rechtbank de zaak enkele maanden aanhouden.