WASHINGTON - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA wil meer spionnen inzetten om buiten de grenzen inlichtingen te vergaren. Volgens CIA-baas Porter Goss moeten dergelijke operaties ook plaatshebben in landen waar de CIA nu gegevens krijgt van de nationale inlichtingendiensten.

Goss presenteerde donderdag een toekomstplan aan zijn medewerkers waarin hij meer ruimte heeft ingebouwd voor 'unilaterale' operaties, de inzet van CIA-medewerkers in het buitenland zonder dat overigens de landen waarin gewerkt wordt daarvan op de hoogte zijn.

Touwtjes

De hoogste baas van de inlichtingendienst maakte duidelijk dat de CIA de touwtjes meer zelf in handen wil nemen. Goss zei impliciet dat de medewerking van andere landen soms te wensen overlaat, dat de CIA onvoldoende zijn eigen gang kan gaan en dat het wederzijdse vertrouwen soms ontbreekt. "We gaan naar plekken die mensen niet eens voor mogelijk houden", aldus Goss.

Imago

De 'spionnenchef' heeft zichzelf tot doel gesteld het fors gedeukte imago van de CIA te verbeteren. De dienst lag zowel na de aanslagen op 11 september 2001 als tijdens de oorlog in Irak zwaar onder vuur.

Zo zouden de CIA en andere diensten belangrijke aanwijzingen voor een op handen zijnde aanslag hebben gemist of verkeerd hebben ingeschat en de beweringen over een wapenarsenaal in Irak zwaar hebben overdreven.