HOUSTON - De massale evacuatie van burgers in en rond de Texaanse miljoenenstad Houston heeft geleid tot een grote verkeerschaos. Volgens The Houston Chronicle stond er zeker 175 kilometer file. Vele duizenden voertuigen stonden urenlang vast in temperaturen die opliepen tot zeker 35 graden Celsius.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


Vele duizenden voertuigen stonden urenlang vast in temperaturen die opliepen tot zeker 35 graden Celsius

Door gebrek aan brandstof bij benzinestations en doordat personenwagens motorproblemen kregen, kwamen talrijke auto's volledig stil te staan. Politieagenten brachten zelfs benzine naar stilgevallen wagens om het verkeer weer een beetje op gang te brengen. Volgens de krant konden veel bestuurders niet meer dan 8 kilometer rijden in twaalf uur.

Berekeningen

Volgens de jongste berekeningen van het National Hurricane Center in Miami koerst orkaan Rita intussen af op het grensgebied van de staten Louisiana en Texas, ten oosten van Galveston. Rita beweegt zich voort met een snelheid van 15 kilometer per uur. De orkaan zal waarschijnlijk vrijdagavond lokale tijd het vasteland bereiken.

Het aantal mensen dat is opgeroepen weg te gaan beloopt intussen circa twee miljoen, in een lange kuststrook in Texas en Louisiana. De autoriteiten van de noordelijker gelegen staten Arkansas en Oklahoma hebben intussen ook eerste maatregelen genomen.

Rita zal volgens de voorspellingen ook over deze staten trekken, waarschijnlijk dan wel in afgezwakte vorm. Desondanks zal Rita dan nog in staat zijn om grote schade aan te richten of om overstromingen te veroorzaken.

Vliegverkeer

Het vliegverkeer van en naar de Texaanse metropool Houston komt vrijdagavond vanaf 19.00 uur Nederlandse tijd volledig stil te liggen. Dat berichtte The Houston Chronicle. Vele honderden vluchten zullen worden geschrapt.

Donderdag waren de twee grote luchthavens van Houston, Hobby en George Bush Interconticental, vol met passagiers die zich uit de voeten wilden maken voor de komst van orkaan Rita. De chaos daar werd groter toen veel bagagepersoneel niet kwam opdagen om te werken. Zij hadden waarschijnlijk ervoor gekozen Houston te verlaten.

Greyhound

De busonderneming Greyhound, die lijndiensten onderhoudt in de Verenigde Staten, staakte donderdag de ticketverkoop. Er kwamen meer mensen dan er bussen beschikbaar waren.