NEW YORK - Mishandelingen en misdragingen van de Amerikaanse politie tegen de homoseksuele gemeenschap in de VS blijven vaak onbestraft. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amnesty International.

Lesbiennes, homo's, bi- en transseksuelen lijden volgens directeur William Schulz van de Amerikaanse tak van Amnesty in het hele land onder discriminatie, valstrikken, verbaal geweld en zelfs brute afstraffingen en seksuele mishandelingen door "mensen die juist verantwoordelijk zijn voor hun bescherming."

Amnesty onderzocht het politiebeleid en de praktijksituaties in Chicago, Los Angeles, New York en San Antonio en in de vijftig grootste politiedistricten van het land. Onder enkele honderden verzamelde interviews en verklaringen zijn ook verhalen van slachtoffers.

Zo vertelden twee lesbische vrouwen dat ze, na bedreigd te zijn, het alarmnummer belden. De politie maakte echter rechtsomkeert toen ze erachter kwam dat de seksuele geaardheid van de vrouwen de oorzaak was van het conflict. Een van de vrouwen, die aan haar hoofd gewond was, kreeg bovendien geen medische hulp, omdat ook de ambulance in opdracht van de politie wegreed.

Amnesty stelt dat de politiedistricten agenten beter moet leren hoe om te gaan met de homoseksuele gemeenschap. Van dertig politiedepartementen gaf bijvoorbeeld slechts eenderde aan dat het agenten leert hoe een transseksueel moet worden gefouilleerd.