ROTTERDAM - Oud-VVD-milieuminister Ed Nijpels vindt het afzien van rekeningrijden een "historische vergissing". Hij zei dit donderdag tijdens een symposium op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Volgens Nijpels is er nooit eerder zoveel draagvlak geweest voor prijsbeleid op de weg door een kilometerheffing en zal dat er waarschijnlijk nooit meer komen.

Het invoeren van zo'n heffing lijkt door toedoen van VVD-fractievoorzitter Van Aartsen definitief op de lange baan geschoven te worden. Van Aartsen zei woensdag in de Tweede Kamer dat tolheffing er nooit moet komen. Hij wekte daarmee niet alleen verbazing bij zijn coalitiepartners CDA en D66 en bij de oppositie, maar kwam ook in aanvaring met fractiegenoot Hofstra, die verkeerswoordvoerder is.

Nijpels, commissaris van de koningin in Friesland, is voorstander van rekeningrijden. Een kilometerheffing helpt volgens hem het milieu, vermindert de files en leidt tot een betere verdeling van de kosten van autorijden.

Nijpels denkt dat het kabinet zich isoleert van ontwikkelingen elders in de Europese Unie door het rekeningrijden af te wijzen. Het kabinet liet zich eerder dit jaar adviseren door de breed samengestelde commissie-Nouwen. Het leek het advies voor een kilometerprijs vanaf 2011 te gaan overnemen, maar schoof het toch op de lange baan vanwege de hoge invoeringskosten. Van een definitieve afwijzing was echter geen sprake.

Onbegrijpelijk

Gezien het feit dat de commissie-Nouwen "tegen alle verwachtingen in, misschien wel tegen de verwachtingen van het kabinet in" met een unaniem advies kwam, is het "onbegrijpelijk" dat het kabinet dat niet heeft overgenomen, aldus Nijpels. "De hoge invoerkosten zijn tevoorschijn getoverd om een besluit voor zich uit te kunnen schuiven, en dat lijkt me niet verstandig."

'Gedoetje'

Van Aartsen noemde het conflict in de VVD over de kilometerheffing overigens "typisch zo'n Haags gedoetje". Hij zei dat donderdag na afloop van een fractieberaad.

Van Aartsen wilde inhoudelijk verder niets zeggen. De VVD-aanvoerder verwees naar zijn tweede termijn van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer donderdagavond. Die zal volgens hem maar weinig afwijken van zijn eerste, woensdag, toen hij de kilometerheffing definitief afwees. Hij bruskeerde daarmee zijn fractiegenoot Hofstra, die voorstander is van de invoering van een kilometerheffing op termijn.

Volgens Van Aartsen blijft Hofstra de verkeerswoordvoerder van de fractie. "Ik zou me geen VVD-fractie kunnen voorstellen zonder Pieter Hofstra." Hofstra zelf wilde niets kwijt, behalve dat "het allemaal goedkomt."