BEST - Tijdens de grootste rampenoefening ooit in Nederland gehouden, is zondagmorgen in Best de veiligheid van de spoortunnel getest. De regionale brandweer Zuid-Oost-Brabant zette figuranten, acteurs en nepslachtoffers in om de situatie zo echt mogelijk te laten lijken.

De oefening was enerzijds bedoeld om de veiligheidsvoorzieningen in de tunnel te toetsen en anderzijds de samenwerking tussen de hulpverleningsdiensten te oefenen. Bijna 250 hulpverleners van brandweer, politie en GHOR (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen) waren in touw.

De spoortunnel in Best, waarvan het nieuwste deel pas deze zomer in gebruik is genomen, is voorzien van de modernste veiligheidsvoorzieningen. Er hangen 74 camera's in waarmee de hele tunnel kan worden geobserveerd. Tijdens de oefening werd een brand geënsceneerd die dronken feestgangers in de trein hadden aangestoken.

De figuranten die zich in de dubbeldekstrein, een stoptrein en op de perrons bevonden, stonden allemaal binnen tien minuten buiten de tunnel. Daarna kon de brandweer beginnen met het bluswerk en het evacueren van de gewonden.

Evaluatie

Een eerste evaluatie van de grote oefening, heeft aangetoond dat er nog genoeg te verbeteren valt. Zo bleek het bandje met het verzoek de tunnel te verlaten, door het tumult in de tunnel nauwelijks hoorbaar.

Volgens algemeen oefenleider J. Keulen van de regionale brandweer Zuid-Oost-Brabant maakten de hulpverleners ook onvoldoende gebruik van de in de tunnel aanwezige veiligheidsmiddelen. Dat brandweerlieden gewonden tegen de regels met de rook mee afvoerden, komt gedeeltelijk doordat de oefening niet met hitte gepaard ging en de rook slechts theaterrook was. "Wel een van de leermomenten", aldus Keulen.

Doordat voor de oefening volgens plan slechts zeven ambulances beschikbaar waren, duurde het lang voordat alle slachtoffers uit de tunnel waren afgevoerd. Bij een echte ramp kunnen 22 ambulances worden ingezet.

Tijdens de oefening was het baanvak Boxtel-Eindhoven voor alle treinverkeer afgesloten. De planning is dat deze stremming om half een wordt opgeheven. Reizigers werden zondagmorgen met bussen vervoerd.