DEN HAAG - Het parket in Den Haag heeft de aangifte van de advocaten van Kees B., ex-verdachte in de Schiedamse parkmoord, tegen zijn aanklagers, doorgestuurd naar de Hoge Raad met het verzoek een andere rechtbank te zoeken die de zaak wil behandelen. Dat liet een woordvoerder van het parket donderdag weten.

De hoofdofficier van justitie in Den Haag wil niet over de zaak oordelen om te voorkomen dat daardoor een schijn van partijdigheid ontstaat. Een van de aanklagers, advocaat-generaal Renckens, is werkzaam voor het parket in Den Haag.

Belemmeren

De advocaten van B. vroegen justitie vorige week de aanklagers bij de rechtbank en het gerechtshof in deze zaak onmiddellijk te arresteren. Volgens hen hebben officier van Justitie Edelhauser en advocaat-generaal Renckens doelbewust geprobeerd de verdediging te belemmeren door belangrijke en voor B. ontlastende informatie achter te houden.

Beslag

Dat zou blijken uit de inhoud van drie gespreksverslagen tussen medewerkers van het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) van begin 2002. Advocaat G. Spong meent dat de politie snel de computers van de aanklagers in beslag moet nemen om te voorkomen dat ze "nog meer belastend bewijsmateriaal wegmaken of verduisteren".

Misdrijf

Edelhauser en Renckens hebben zich volgens Spong schuldig gemaakt aan een ernstig misdrijf omdat ze als ambtenaar zaken hebben verduisterd die het bewijs of de overtuiging van de rechter kunnen raken. Daarop staat 4,5 jaar gevangenisstraf, aldus de advocaat.